Ψάρεμα : Η συμπεριφορά της Τσιπούρας (βίντεο)

Όσο πιο πολλά μαθαίνουμε για την Κυρία τόσο το καλύτερο

Από τότε που ψαρεύω θυμάμαι τους περισσότερους ψαράδες να ονειρεύονται ή να μιλάνε για μια μεγάλη τσιπούρα στο αγκίστρι
τους...

Πολύ λίγοι ήταν όμως αυτοί που είχαν την τιμή να συναντήσουν αρκετές φορές τις μεγάλες Κυρίες!!!

Αργότερα με την πάροδο των ετών και μετά από πολλά προσωπικά ψαρέματα κατάλαβα ότι αυτοί οι ψαράδες δεν έκαναν κάποιο τρομερό τέχνασμα γύρω από το ψάρεμα της τσιπούρας, αλλά ότι απλά είχαν καταλάβει την συμπεριφορά της και την προσέγγιση που θέλει!!!

Όλοι όσοι ψαρεύουμε ξέρουμε πόσο πονηρό και διστακτικό ψάρι είναι η τσιπούρα, γεγονός όμως που ταυτόχρονα καθιστά την σύλληψή της και τόσο ποθητή για όλους εμάς τους ψαράδες.

Αρχικά πρέπει η αρματωσιά που θα χρησιμοποιήσουμε για το ψαρεμά της τσιπούρας να είναι όσο γίνεται πιο ''διακριτική'' και τα δολώματα μας (μονοδόλι, μάνα, μάτια, αμερικάνο, ακροβάτη, γαρίδα κ. α. ) να είναι πλούσια σε ποσότητα... 

Η τσιπούρα μπορεί περιεργάζεται το δόλωμα μας μέχρι και 15 λεπτά χωρίς να το τσιμπάει, αλλά μόλις καταλάβει ότι είναι κάτι που δεν κινδυνεύει από αυτό, αμέσως ο δισταγμός της φεύγει και το ρουφάει στο στόμα της.

Προσοχή αρκετά συχνά δεν το καταπίνει αμέσως το δόλωμα γιατί θέλει να το επεξεργαστεί στο στόμα της πριν το καταπιεί, οπότε αν καρφώσουμε εκέινη την χρονική στιγμή μόλις τσιμπήσει το πιο πιθανό είναι να φτύσει το δόλωμα και να χάσουμε το ψάρι!!!

Καρφώνουμε στο φευγιό του το ψάρι (δηλαδή όταν καταπιεί το δόλωμα και τραπεί σε φυγή) και προσέχουμε τα δυνατά του κεφάλια 5-10 μέτρα πριν την βγάλουμε έξω.

Η τσιπούρα μόλις καταπιεί το δόλωμα μπορεί μερικές φορές να κινηθεί προς το μέρος μας χωρίς να τραβήξει την πετονιά μας για να μας ειδοποιήσει. Για αυτό το λόγο αρκετοί την ψαρεύουν με οπτικό ειδοποιητή πάνω στην κοιλιά της πετονιάς...

Δείτε στο παρακάτω βίντεο την προσέγγισή της σε δόλωμα σωλήνα...
Πηγή : Αλεξόπουλος Ιωάννης και Loupechou

Δεν υπάρχουν σχόλια :