Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2017

Ψάρεμα : Βαρομετρική πίεση vs ψάρια

Πότε είναι καλύτερα και πότε χειρότερα για ψάρεμα???

Η απάντηση δεν μπορεί να είναι μια ή μονολεκτική και αυτό γιατί έχει να κάνει με το πόσο απότομη είναι η μεταβολή της βαρομετρικής πίεσης ή πόσο
καιρό μένει σταθερή η τιμή της βαρομετρικής πίεσης και άλλα πολλά...

Στο παρελθόν είχα προσπαθήσει να καταγράψω με ποιες καιρικές συνθήκες είχα καλά αποτελέσματα και με ποιες όχι. Όμως γρήγορα συνειδητοποίησα ότι αυτό ήταν λάθος, γιατί οι καταγραφές μου δεν ήταν από έναν συγκεκριμένο τόπο ψαρέματος.

Οπότε άρχισα να πηγαίνω σε ένα συγκεκριμένο μέρος αποκλειστικά για ψάρεμα casting και αυτά που παρατήρησα είναι τα εξής (τουλάχιστον για αυτό το μέρος):

  • Όταν μειώνεται απότομα η βαρομετρική πίεση, αυξάνεται η κινητικότητα των ψαριών άρα και οι τσιμπιές τους.
  • Όταν αυξάνεται η βαρομετρική πίεση, τα ψάρια γίνονται λίγο πιο δραστήρια.
  • Όταν είναι χαμηλή η βαρομετρική πίεση (<1010 hPa) και για όσο διάστημα παραμένει χαμηλή, τα ψάρια είναι πολύ νωχελικά.
  • Όταν η βαρομετρική πίεση παραμένει για μεγάλο διάστημα σταθερή είτε υψηλή είτε χαμηλή, τα ψάρια γίνονται λιγότερο δραστήρια.
  • Όταν η βαρομετρική πίεση είναι νορμάλ επικρατούν και στα ψάρια νορμάλ συμπεριφορές.

Μια νορμάλ βαρομετρική πίεση για το ψάρεμα είναι από 1010 hPa έως 1030 hPa.

Η συμπεριφορά των ψαριών συνήθως αλλάζει πολύ πιο πριν αντιληφθούμε εμείς την αλλαγή του καιρού, μπορεί και ένα 24ωρο πιο πριν.

Όταν ακούτε ότι θα χαλάσει απότομα ο καιρός μέσα στο επόμενο 24ωρο και μπορείτε να πάτε για ψάρεμα, να πάτε γιατί θα έχετε περισσότερες πιθανότητες για να γεμίσετε τον κουβά σας...

Tip:
Επειδή στο ψάρεμα ποτέ δεν ξέρεις ποιος ανεξάρτητος παράγοντας έχει επηρεάσει τα ψάρια, όσο ''καλές'' και ας είναι οι καιρικές συνθήκες, πρέπει πάντα να είμαστε προετοιμασμένοι για το ενδεχόμενο να γυρίσουμε σπίτι άψαροι!!!

Καλές ψαρευτικές εξορμήσεις σε όλους!!!

Πηγή : Αλεξόπουλος Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια :