Ψάρεμα : Τα πάντα για το ψάρεμα με καλάμι απίκο

Ένα πολύ απλό, ωραίο και πολύ συναρπαστικό ψάρεμα!!! 

Καλάμι και Αρματωσιά
Επιλέγουμε καλάμι Απίκο 4μ-8μ ανάλογα το βάθος στο οποίο θα ψαρέψουμε.

Πετονιά απλή νάιλον πολύ καλής ποιότητας για
μάνα 28αρα-35αρα ανάλογα τα μεγέθη των ψαριών στα οποία απευθυνόμαστε.

Πετονιά fluorocarbon αόρατη ή απλή νάιλον πολύ καλής ποιότητας για παράμαλλο (16αρα μέχρι 22αρα ανάλογα τα ψάρια και την διαύγεια των νερών).

Ο συνδυασμός που έχει αποδώσει τα μέγιστα στα δικά μου ψαρέματα είναι απλή νάιλον πετονιά 30αρα για μάνα και απλή νάιλον καλής ποιότητας πετονιά 20αρα για παράμαλλο.

Μια στριφαροπαραμάνα οπού εκεί με κλιπ θα βάζουμε και βγάζουμε εύκολα το παράμαλλο μας (κομμάτι πετονιάς που θα έχει την σαλαγκιά μας).

Σαλαγκιές νούμερο 8-12 (προτιμότερο μέγεθος για μένα 10 mustad).

Βαριδάκια τύπου φακής σχιστά σε διάφορα γραμμάρια, τα οποία μπαίνουν ανά 5 εκατοστά πίσω από την στριφταροπαραμάνα μας για να κατεβάζουν το δόλωμα γρήγορα στον βυθό.

Έναν απλό φελό μεσαίο σε μέγεθος συνήθως 4+2 ή 3+2 γραμμαρίων (το +2 είναι τα γραμμάρια που χρειάζεται να προσθέσουμε στην πετονιά μας για να είναι σωστά ερματισμένος ο φελός μας και να δουλεύει άψογα).

Ο κόμπος που χρησιμοποιώ είναι ο palomar knot (λινκ να δείτε πως γίνεται ο κόμπος παραθέτω παρακάτω) και είναι για μένα πάρα πολύ καλός και εύκολος. Βέβαια υπάρχουν και άλλοι πολύ καλοί και αξιόπιστοι κόμποι. Ο καθένας ας χρησιμοποιήσει αυτόν που τον βολεύει και δεν τον έχει προδώσει. Να σημειώσω ότι πριν σφίξουμε τον κόμπο πρέπει να τον σαλιώσουμε για να μην καούν οι σπείρες του κόμπου.


Το παν στο απίκο είναι η βυθομέτρηση!!!

Πάντα πριν ξεκινήσουμε βυθομετρούμε το μέρος χρησιμοποιώντας ένα βαριδάκι στην άκρη της σαλαγκιάς (προσοχή μην μας πέσει στην θάλασσα, βρίσκουμε ένα τρόπο να το σταθεροποιήσουμε κάπως στην σαλαγκία μας) και ρίχνουμε όλη την αρματωσιά μας στο νερό. Ρυθμίζουμε το ύψος του φελού έτσι ώστε να είναι περίπου 10-30 πόντους από την επιφάνεια της θάλασσας, μετά ανεβάζουμε την αρματωσιά πάνω και βγάζουμε το βαριδακί.

Ο φελός πρέπει να είναι σε όρθια θέση πάντα και σχετικά ευαίσθητος στα τσιμπήματα των ψαριών. Όχι πολύ ευαίσθητος όμως γιατί ακόμα και σε ελαφρύ κυματισμό θα μας μπερδεύει και θα νομίζουμε πως τσιμπάει (για αυτό πολύ προσοχή στα πόσα γραμ. βαριδάκια θα βάλουμε στην πετονιά μας).
 
Πλέον είμαστε έτοιμοι να ψαρέψουμε δολώνοντας μικρές ποσότητες ζύμης ίσα ίσα να καλύπτουμε τη σαλαγκιά μας.

Καλό είναι που και που να μαλαγρώνουμε το σημείο που ψαρεύουμε σε μια ακτίνα 1,5 μέτρου δεξιά ή αριστερά ανάλογα με τα ρεύματα που έχει η περιοχή.

Με το που τσιμπήσει 1-2 φορές βγάζουμε την αρματωσιά από το νερό και ξαναδολώνουμε γιατί λογικά θα μας το έχουνε φάει.

Γενικά η αρματωσιά μας θα πρέπει να είναι όσο γίνεται πιο λιτή και απλή για να μην μας υποψιάζονται τα ψάρια και τρομάζουν.

Το ψάρεμα με καλάμι απίκο ενδείκνυται για ψάρεμα:
1) από βράχια όπου στις σχισμές τους φιλοξενούνται υπέροχοι σαργοί καθώς και άλλες εκπλήξεις (σάλπες, τσιπούρες, λαβράκια, κέφαλους, μελανούρια κ.α.)
2) σε λιμάνια όπου στοχεύουμε σε λαβράκια, σάλπες, κέφαλους, σαργούς, τσιπούρες κ. α.
3) σε παραλίες όπου τα νερά είναι κοφτά (βαθαίνουν απότομα)

Σε επόμενο άρθρο μας θα μιλήσουμε για το πολύ σημαντικό κομμάτι του ψαρέματος μας που είναι η ζύμη-μαλάγρα μας!!!

Τα παραπάνω είναι βάσει εμπειριών και πολλών ψαρεμάτων που έχω κάνει σε διάφορα μέρη και είδη βυθών.

Καλές ψαρευτικές εξορμήσεις σε όλους!!!

Πηγή : Αλεξόπουλος Ιωάννης

2 σχόλια :

Damselfly είπε...

φιλε για εκει που λες για την βυθομετρηση οτι ειναι το παν μαλλον δεν εχεις ψαρεψει ποτε στα βραχια μελανουρια με μποφορια

Unknown είπε...

Το καλύτερο ψάρεμα....