Ψάρεμα : Το Ψάρεμα του Σηκιού ή Παντελή

Το ψάρεμά του θα μας προσφέρει πολλές και δυνατές συγκινήσεις...

Πρόσφατα πήγα με ένα φίλο για ένα απογευματινό-βραδινό ψάρεμα σε ένα πολύ καλό αλλά ταυτόχρονα πολύ δύσκολο στην πρόσβαση του ψαρότοπο.

Εκεί μου είπε ο φίλος που είχε ξαναπάει, πως θα πιάναμε και Σηκιούς, ένα ψάρι που όχι μόνο δεν το είχα ξαναπιάσει αλλά δεν ήξερα και τις ιδιαιτεροτητές του σαν θήραμα...

Αρχικά μόλις φτάσαμε και είδα την μορφολογιά του ψαρότοπου, κατάλαβα πως ζει και συχνάζει σε δύσκολους βυθούς με πλάκες, βράχους, τρύπες και πέτρες.

Οι περισσότεροι γράφουν το όνομα αυτού του ψαριού με «υ» δηλαδή συκιός αλλά αυτό είναι λάθος. Το όνομα αυτό προέρχεται από την αρχαία Ελληνική λέξη «σκαιός» αλλά όχι με την ευρύτερη έννοια του «σκοτεινός», αλλά εκείνου που αρέσκεται να συχνάζει στα σκαιώδη μέρη (σκοτεινά - υποφωτισμένα).

Είναι ένα πολύ καχύποπτο ψάρι το οποίο βγαίνει από την τρύπα του μόνο για αναζήτηση τροφής συνήθως το βράδυ και δεν απομακρύνεται πολύ από αυτήν, το πολύ 50-70 μέτρα.

Στο συγκεκριμένο μέρος οι Σηκιοί και οι Σαργοί της φωτογραφίας τρώγανε μόνο σε Μονοδόλι αλλά έχω ακούσει πως επίσης προτιμούν δολώματα όπως Ακροβάτη, Αμερικάνο και Φαραώ.

Απαραίτητο για το ψάρεμα του Σηκιού είναι να έχουμε δυνατά εργαλεία (σκληρά καλάμια και αξιόπιστα μηχανάκια) και πολύ καλές πετονιές στις αρματωσιές μας, μιας και η συμπεριφορά του είναι σαν ενός μεγάλου σαργού με δυνατό χτύπημα στο κάρφωμα του ψαριού και δυνατά κεφάλια...

Ο Σηκιός μόλις πιαστεί αμέσως θα κάνει δυνατή κίνηση προς το θαλάμι του για να μας κόψει την πετονιά και για να προφυλαχτεί, για αυτό καλό θα είναι να τον ψαρεύουμε πάντα με σχεδόν τελείως ανοιχτά τα φρένα του μηχανισμού μας!

Μια πολύ καλή λύση για τις πετονιές στις αρματωσιές μας για το Ψάρεμα του Σηκιού είναι οι εξής:
0,28mm-0,33mm για παράμαλλο και
0,35mm-0,40mm για την μάνα που θα βάλουμε στον μηχανισμό μας

Συνήθως χρησιμοποιούμε μονάγκιστρες αρματωσιές ή και διπλάρια, και οπωσδήποτε οι δολωσιές μας θα πρέπει να είναι πλούσιες!!!

Tip:
Ο Σηκιός είναι ένα ψάρι που θα πιάσουμε στο Ψάρεμα Απ'έξω (Casting κ.α.), στο Ψαροντούφεκο και στο Παραγάδι μιας και όπως χαρακτηριστικά μου είπαν στην καθετή όταν κρατάμε την πετονιά με το χέρι ''ακούει'' τον χτύπο της καρδίας μας και δεν τσιμπά στο δολωμά μας...

Καλές ψαρευτικές εξορμήσεις σε όλους!!! 

Πηγή : Αλεξόπουλος Ιωάννης , Μιχάλης Μαντάς

Δεν υπάρχουν σχόλια :