Ψάρεμα : Η τεράστια σημασία της σωστης ρύθμισης των φρένων στο μηχανάκι του καλαμιού μας

Χρήσιμο και πολύ αποτελεσματικό για να ευχαριστηθούμε το ψαρεμά μας

Όλοι ξέρουμε ότι τα φρένα του μηχανισμού μας είναι για να ρυθμίζουμε την επιθυμητή αντίσταση στο ψάρι. Πόσοι όμως από εμάς ξέρουν ότι
μπορούν να βγάλουν αρκετά δυνατά ψάρια και μεγάλα σε μέγεθος με την κατάλληλη χρήση των φρένων???

Κλασσική εφαρμογή της σωστής χρήσης των φρένων γίνεται στην τεχνική του εγγλέζικου. Στο εγγλέζικο ψάρεμα δεν είναι λίγες οι φορές που έχουν βγει ψάρια 7-8 κιλών με 0,16mm πετονιά!!!

Και όλα αυτά γιατί το ψάρι το κουράσαμε και όταν έκανε δυνατά κεφάλια υπήρχε το περιθώριο να πάρει όση πετονιά χρειάζεται για να μην μας τα κόψει και φύγει.

Επομένως δεν πρέπει ποτέ να είναι ''κλειστά'' τα φρένα μας, γιατί σε ένα δυνατό κεφάλι κάποιου ψαριού η κάποιο επιπόλαιο σκάλωμα σε φυκιάδες, μπορεί να κόψουμε την αρματωσιά μας και να χάσουμε τον εξοπλισμό μας (βαρίδι, σίσσυ, παράμαλλο, αγκίστρια κ.α.).

Τα φρένα θα πρέπει να ρυθμίζονται πάντα ανάλογα με τα ψάρια που κυνηγάμε και τις αντοχές σε κιλά των διαμέτρων πετονιάς που χρησιμοποιούμε.

Γενικά καλό είναι να τα έχουμε στα 3/4 σφιγμένα τα φρένα μας και λίγο παρακάτω, δηλαδή αν χρειάζονται 8 στροφές 360 μοιρών για να κλείσουν τέρμα τα φρένα μας, εμείς τα αφήνουμε στις 5-6 στροφές.

Όταν τσιμπήσει το ψάρι αναλόγως αν δούμε ότι μας ζορίζει τα ''ανοίγουμε'' περισσότερο αλλιώς τα αφήνουμε όπως είναι.

Όταν τα έχουμε χαλαρά τα φρένα μας σε μια μάχη με ένα ψάρι, σωστό είναι όσο το ψάρι έρχεται προς τα έξω, να σφίγγουμε τα φρένα μας σταδιακά.

Μπορούμε να σημαδέψουμε στο μηχανάκι μας το σημείο (βλέπε εικόνα) εκεί που είναι τα 3/4 για να το βρίσκουμε εύκολα.

Η σωστή χρήση των φρένων είναι εξίσου σημαντική με τις υπόλοιπες παραμέτρους που έχουμε στο ψάρεμα και δεν πρέπει να την παραμελούμε!!!

Καλές ψαρευτικές εξορμήσεις σε όλους!!!

Πηγή : Αλεξόπουλος Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια :