Ψάρεμα : Δόλωμα Αμερικάνος

Δόλωμα εισαγωγής (Αμερικής) με εξαιρετικές επιδόσεις

Ο Αμερικάνος ή Αμερικάνικο αποτελεί πρώτη επιλογή για τους ψαράδες, με πάρα πολλές επιτυχίες σε όλες τις καιρικές συνθήκες και όλους
τους βυθούς.

Είναι ένα σκουλήκι που εισάγεται από την Αμερική, εξού και το όνομά του, πλούσιο σε "αίμα" και φώσφορο γεγονός που το καθιστά θαυμάσια επιλογή για ψάρεμα μέρα και νύχτα.

Το κεφάλι του είναι πολύ μαλακό  σαν προβοσκίδα και έχει τέσσερα μικρά δόντια.

Το μήκος του ποικίλει από 7 έως 35 εκατοστά. Η τιμή του όπως είναι φυσικό είναι ανάλογη του μήκους και κυμαίνεται από 1 έως και 1,80-2 ευρώ το σκουλήκι.

Είναι σκουλήκι που παρουσιάζει και τάσεις κανιβαλισμού, για αυτό και θα πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχουμε τα δολωματά μας για τυχόν φθορές.

Για να το δολώσουμε στο αγκίστρι μας θα χρειαστούμε μια βελόνα δόλωσης ή μπορούμε εναλλακτικά να το κόψουμε σε πιο μικρά κομμάτια και να το πλέξουμε πάνω στο αγκίστρι μας.

Για να το κόψουμε σε μικρότερα κομμάτια απλά πιέζουμε δυνατά με τα 2 μας δάχτυλα τον αμερικάνο στο σημείο που θέλουμε και αποκολλάται μόνο του το κομμάτι του αμερικάνου σαν τρόπος αντίδρασης και επιβίωσης του σκουληκιού. Εναλλακτικά μπορεί να το κόψουμε με ψαλίδι με το μειονέκτημα ότι χάνει τα υγρά με αυτό τον τρόπο.

Συχνά κατά την προσπάθεια να το δολώσουμε μπορεί να μας δαγκώσει χωρίς όμως κάποιο πρόβλημα.

Προσωπικά σε όλες μου τις καλοκαιρινές ψαρευτικές εξορμήσεις έχω μαζί μου 3-4 σκουλήκια Αμερικάνο, ένα κουτάκι ακροβάτη και γαρίδες σε χοντρό αλάτι εκτός από τα υπόλοιπα δολώματα που μπορεί να πάρω μαζί μου ανάλογα τον τόπο.

Πλεονεκτήματα
Μεγάλη ποσότητα αίματος (bloodworm, εξού και η ονομασία του).
Δόλωμα που αν αποφύγει το λιάνωμα απευθύνεται σε πολύ καλά και ποιοτικά ψάρια.
Εύκολη συντήρηση στο ψυγείο σε θερμοκρασία 4-13C για μεγάλο διάστημα (7-15 μέρες).
Αντέχει στις δυνατές μας βολές με το καλάμι.
Ανθεκτικό στη μεταφορά του και κατά την διάρκεια του ψαρέματος.
Κατάλληλο για όλες τις εποχές του χρόνου και όλους του ελληνικούς βυθούς.

Μειονεκτήματα
Ένα σημαντικό μειονέκτημα του αμερικάνου είναι το σχετικά μαλακό και ευαίσθητο σώμα του που το καθιστά ευαίσθητο στις τσιμπιές των μικρόψαρων.
Σχετικά υψηλό κόστος 1-1,80-2 ευρώ το σκουλήκι.
Παρουσιάζει τάσεις κανιβαλισμού (εκτός αν το συντηρούμε σε θερμοκρασία 4C).

Καλές ψαρευτικές εξορμήσεις σε όλους.

Πηγή : Αλεξόπουλος Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια :