Ψάρεμα : Μετά το ψάρεμα (καθάρισμα, συντήρηση και αποθήκευση)

Χρήσιμες, γρήγορες και απλές συμβουλές!!!

Όλοι μας θέλουμε γυρνώντας σπίτι μετά από ένα πολύωρο ψάρεμα να πετάξουμε σε μια γωνία όλα τα συμπράγκαλα που κουβαλάμε, να κάνουμε ένα
μπανάκι, να φάμε και να ξεραθούμε στον ύπνο...

Αυτό όμως δεν είναι καθόλου σωστό από πολλές απόψεις. Η μη τακτοποίηση-αποθήκευση του εξοπλισμού και των δολωμάτων μας μπορεί να αποβεί πολύ καταστροφική ή δαπανηρή.



Αναλυτικά πρέπει κάθε φορά που γυρνάμε από ψάρεμα να κάνουμε τα εξής:

1. Τα δολώματα μας, τα οποία κατά την διάρκεια του ψαρέματος έχουμε φροντίσει να μην είναι εκτεθειμένα στον ήλιο, πρέπει γυρνώντας σπίτι να τα τακτοποιήσουμε-αποθηκεύσουμε. Δηλαδή να απομακρύνουμε τυχόν νεκρά δολώματα από τα ζωντανά και στη συνέχεια τα ζωντανά να τα βάλουμε στην συντήρηση ή την κατάψυξη ανάλογα με το που τα συντηρούμε.

2. Το σακίδιο μας, με τα προσωπικά μας πράγματα (κινητό, πορτοφόλι, powerbank, τρόφιμα, νερό, κινητό μικρό φαρμακείο κ.α), πρέπει γυρνώντας σπίτι να το αδειάσουμε και να το τινάξουμε από τυχόν σκουπιδάκια, ψίχουλα ή άμμο. Στην συνέχεια το αφήνουμε ανοιχτό στο μπαλκόνι μας για 1-2 μέρες για να ξεμυρίσει.

3. Καθαρίζουμε με ένα υγρό μωρομάντηλο και μετά σκουπίζουμε με ένα στεγνό πανάκι τον εξοπλισμό μας (καλάμια, μηχανισμούς, κ.α) που χρησιμοποιήσαμε και τον αποθηκεύουμε στον σάκο μεταφοράς. Τα δαχτυλίδια του καλαμιού και τον μηχανισμό μας μπορούμε να τα καθαρίσουμε πιο λεπτομερώς με μια μπατονέτα και λίγο οινόπνευμα. Τα κινούμενα μέρη του μηχανισμού μας (line roller και αξονάκι της μπομπίνας) αφού τα καθαρίσουμε καλό θα είναι να τους ρίξουμε και μια σταγόνα ψιλό λάδι μηχανής. Επιπλέον πρέπει ο εξοπλισμός μας όταν αποθηκεύεται στο σάκο μεταφοράς να είναι πάντα στεγνός. Τέλος τοποθετούμε-αποθηκεύουμε τον εξοπλισμό μας σε ένα μέρος σκιερό και όσο γίνεται με λιγότερη υγρασία.

Κάνοντας όλα τα παραπάνω θα μας πάρει το πολύ 15-20 λεπτά, όμως γλιτώνουμε αντίστοιχα τα εξής:

1. Την μουρμούρα-γκρίνια γιατί ξεχάσαμε τα δολώματα στην αποθήκη ή στο μπαλκόνι και χαλάσανε με αποτέλεσμα να βρομίσει ο τόπος... Στη περίπτωση που χαλάσουν τα δολώματα μας θα χρειαστεί να δώσουμε επιπλέον χρήματα για να προμηθευτούμε νέα, άρα αυξάνονται τα έξοδά μας!!!

2. Το σακίδιο μας αν δεν το αδειάσουμε-καθαρίσουμε και χαλάσουν μέσα εκεί τα τρόφιμα μας, την επόμενη φορά που θα θελήσουμε να το χρησιμοποιήσουμε από την άσχημη μυρωδιά δεν θα μπορούμε να το πλησιάσουμε σε απόσταση 100 μέτρων χαχαχαχα!!!! Επομένως θα μας είναι άχρηστο και δεν θα μπορέσουμε να το χρησιμοποιήσουμε.

3. Το αλάτι της θάλασσας (αλμύρα) είναι ο χειρότερος εχθρός του εξοπλισμού μας. Η αλμύρα -που δημιουργεί και την σκουριά- σιγά σιγά τρώει τα πάντα, με αποτέλεσμα ο εξοπλισμός μας να αποκτά τρωτά σημεία, τα οποία ενδεχομένως μας εγκαταλείψουν απρόοπτα σε μια μάχη με ένα δυνατό ψάρι!!!

Καλές ψαρευτικές εξορμήσεις σε όλους!!! 

Πηγή : Αλεξόπουλος Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια :