Ουρές στα ταμεία της ΔΕΗ για να προλάβουν τους ευνοϊκούς διακανονισμούς

Προσωρινό "παράθυρο" ευκαιρίας για τους καταναλωτές που θέλουν να μπουν στις 36 δόσεις.

Ποια είναι η διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα

Καθημερινές είναι οι ουρές στα ταμεία της ΔΕΗ
από οφειλέτες που σπεύδουν να διακανονίσουν τα χρέη τους εκμεταλλευόμενοι το νέο ευνοϊκό πρόγραμμα εξόφλησης σε 36 δόσεις. Δεκαπέντε περίπου ημέρες από την έναρξη της εφαρμογής του και υπολογίζεται ότι έχουν γίνει 35.000 διακανονισμοί που αντιστοιχούν σε απλήρωτους λογαριασμούς κοντά στα 100 εκατ. ευρώ.

Καταγράφεται με άλλα λόγια μια σχετική κινητικότητα στο πρόγραμμα στο οποίο η διοίκηση της ΔΕΗ οδηγήθηκε μετά την πίεση του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη προς την επιχείρηση προκειμένου να βελτιώσει την εισπραξιμότητά της με σκοπό σε δεύτερη φάση να μπορέσει να μειώσει τα οικιακά τιμολόγια.

Θυμίζουμε ότι το πρόγραμμα προβλέπει μηδενική προκαταβολή και σταθερές δόσεις για τρία χρόνια σε όσους από τους 2,5 εκατομμύρια καταναλωτές με ανεξόφλητους λογαριασμούς ρεύματος, σπεύσουν να κάνουν διακανονισμό μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο.

Το εκρηκτικό πρόβλημα των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύψους άνω των 2,3 δισ. ευρώ από νοικοκυριά, επιχειρήσεις και δημόσιους φορείς έχει υποχρεώσεις τη ΔΕΗ να ενεργοποιήσει το πιο ευνοϊκό πρόγραμμα διακανονισμών στην ιστορία της, καθώς η αδυναμία είσπραξης του 30% του τζίρου της απειλεί πλέον να τινάξει την ίδια την επιχείρηση στον αέρα.

Το παράθυρο ευκαιρίας για τους καταναλωτές που θέλουν να μπουν στο πρόγραμμα είναι προσωρινό και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Ιουλίου 2016. Μόνον όσοι σπεύσουν να υποβάλουν αίτηση σε αυτό το τετράμηνο θα έχουν δικαίωμα να υπαχθούν στον μακροχρόνιο διακανονισμό χωρίς να πληρώσουν την προκαταβολή του 10% της οφειλής και να εξοφλήσουν τα χρέη τους σε 36 μηνιαίες δόσεις.

Η καταβολή της πρώτης δόσης θα πραγματοποιείται με την έγκριση του διακανονισμού από τις υπηρεσίες της ΔΕΗ και η αποπληρωμή των δόσεων θα εκτείνεται πρακτικά μέχρι τον Ιούλιο του 2019 για όσους υποβάλουν αιτήσεις τελευταίοι.

Η διαφορά σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα διακανονισμών είναι σημαντική. Το πλαφόν που ίσχυε πριν την 1η Απριλίου ήταν έως τις 36 δόσεις, αλλά στη πράξη οι διακανονισμοί που έκανε η ΔΕΗ προέβλεπαν αποπληρωμή σε 15-20 μήνες, ενώ η υποχρέωση της προκαταβολής λειτουργούσε αποτρεπτικά ειδικά σε όσους χρωστούσαν μεγάλα ποσά.

Πηγή : news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :