Ξέσπασε το ηφαίστειο της μαύρης Αμερικής

Φλέγονται για ακόμα μία φορά οι Ηνωμένες Πολιτείες από φυλετικό μίσος,

μετά την απόφαση δικαστηρίου τη Δευτέρα το βράδυ να μην παραπέμψει σε δίκη τον λευκό αστυνομικό Ντάρεν Ουίλσον που σκότωσε τον
άοπλο 18χρονο Αφροαμερικανό Μάικλ Μπράουν σε δρόμο του Φέργκιουσον στο Μιζούρι τον περασμένο Αύγουστο.

Η κατάσταση, στο μεταξύ, ύστερα από μια νύχτα χάους στη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν 61 άτομα και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 13, παραμένει έκρυθμη καθώς βρέθηκε χθες το πρωί και δεύτερος νεκρός, ο 20χρονος Αφροαμερικανός ΝτεΑντρε Τζόσουα. Το σώμα του βρέθηκε καμένο και πυροβολημένο σε πορτμπαγκάζ αυτοκίνητου σε απόσταση περίπου 1,5 χλμ. από το σημείο όπου ο Γουίλσον είχε πυροβολήσει και σκοτώσει τον Μπράουν.

Δεν έχει γίνει γνωστό αν ο θάνατός του σχετίζεται με τα επεισόδια που έχουν ξεσπάσει στην περιοχή. Η αστυνομία έκανε λόγο για «ύποπτο θάνατο», μια πολύ προσεκτικά διατυπωμένη ανακοίνωση καθώς στην πόλη, όπου το 67% του πληθυσμού είναι μαύροι αλλά οι τοπικές αρχές και οι αστυνομία είναι επανδρωμένες σχεδόν αποκλειστικά από λευκούς, η οργή των Αφροαμερικανών κοχλάζει.

Είχε προηγηθεί μια νύχτα που μετέτρεψε την πόλη σε πεδίο μάχης: διαδηλωτές επιτέθηκαν και πυρπόλησαν περιπολικά και άλλα οχήματα, ενώ έγινε έφοδος σε πολλά καταστήματα, τουλάχιστον 12 από τα οποία παραδόθηκαν στη φωτιά. Ολη τη νύχτα ακούγονταν πυρά, ενώ επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας και η περιοχή κηρύχθηκε για 30 ημέρες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
Χθες, εξάλλου, ο κυβερνήτης του Μιζούρι, Τζέι Νίξον, ανακοίνωσε ότι θα στείλει στο Φέργκιουσον επιπλέον μέλη της Εθνοφρουράς για την αντιμετώπιση της βίας. Διαδηλώσεις όμως έγιναν και σε άλλες μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ, όπως η Ουάσιγκτον και η Νέα Υόρκη, όπου μάλιστα διαδηλωτής πέταξε κόκκινη μπογιά στο πρόσωπο του αρχηγού της αστυνομίας Μπιλ Μπράτον.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ζήτησε ψυχραιμία, αλλά απηύθυνε προειδοποίηση για την τάση απόκρυψης των προβλημάτων που συνδέονται με τον ρατσισμό στις ΗΠΑ. «Υπάρχει βαθιά περιφρόνηση ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και τις έγχρωμες κοινότητες», είπε αναφερόμενος «στην κληρονομιά των φυλετικών διακρίσεων».

Οι δικηγόροι της οικογένειας του Μάικλ Μπράουν δήλωσαν χθες σε συνέντευξη Τύπου ότι καταδικάζουν τις βίαιες διαδηλώσεις, επισήμαναν ωστόσο ότι η δικαστική απόφαση ήταν «εντελώς άδικη». Στη συνέντευξη ήταν προγραμματισμένο να μιλήσει και ο πατέρας του Μπράουν, που τελικά όμως το απέφυγε. Παρών ήταν και ο ιερέας Αλ Σάρπτον, υπέρμαχος των πολιτικών δικαιωμάτων των μαύρων, που ζήτησε να συνεχιστεί η έρευνα για το τραγικό συμβάν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Συνέντευξη στον Τζορτζ Στεφανόπουλος έδωσε και ο Ουίλσον, που δήλωσε ότι δεν πυροβόλησε πισώπλατα τον Μπράουν και πως «έχει καθαρή συνείδηση». Οι δώδεκα ένορκοι (εννέα λευκοί) συνεδρίασαν επί τρεις μήνες εξετάζοντας τα στοιχεία, αν και απορρίφθηκαν οι καταθέσεις ορισμένων μαρτύρων σχετικά με τις συνθήκες του πυροβολισμού.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα της κομητείας, ορισμένοι μάρτυρες δεν ήταν συνεπείς στις καταθέσεις τους ότι ο νεαρός είχε σηκώσει τα χέρια του πριν από τον πυροβολισμό.

Πηγή : ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :