Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Οι «Streetworkers» στη Θεσσαλονίκη

Ομάδα του ΟΚΑΝΑ βοηθά τους χρήστες ναρκωτικών

Μία ξεχωριστή ομάδα περιφέρεται τους τελευταίους δυόμισι μήνες σε στέκια τοξικομανών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για τους «Streetworkers», οι οποίοι κρατώντας στα χέρια βαλιτσάκια που περιέχουν σύριγγες, βραστήρες για ηρωίνη, καθαρό ορό, γάζες και προφυλακτικά, προσπαθούν να προσεγγίσουν τους χρήστες που βρίσκονται εκτός θεραπευτικών προγραμμάτων. Στόχος της εν λόγω ομάδας είναι να τους ενημερώσουν για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν στις πιάτσες και για τα μεταδιδόμενα νοσήματα.

Το «Streetwork» ή «Δουλειά στο δρόμο», όπως μεταφράζεται σε απλά ελληνικά, είναι μία δράση του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών. Άρχισε να δραστηριοποιείται τον Νοέμβριο του 2012 στο νομό Θεσσαλονίκης, με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και θα έχει διάρκεια δύο χρόνια (συν τρία που θα χρηματοδοτείται από τον ΟΚΑΝΑ). Τα πρώτα άτομα που απαρτίζουν την ομάδα έχουν ήδη εκπαιδευτεί κατάλληλα και έχουν ξεκινήσει να βγαίνουν βραδινές ώρες, τρεις φορές την εβδομάδα, στα στέκια των χρηστών.

Η αρχή έγινε σε κεντρικά σημεία της συμπρωτεύουσας, όπως η πλατεία Ναυαρίνου, η Ροτόντα και πίσω από το δικαστικό μέγαρο. Ήδη έχουν καταφέρει να προσεγγίσουν περισσότερους από 50 χρήστες που βρίσκονται εκτός θεραπευτικών προγραμμάτων και να τους ενημερώσουν για τη βελτίωση της υγείας τους καθώς εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι για ηπατίτιδα, φυματίωση και AIDS. Χαρακτηριστικό είναι πως από αυτούς που δέχτηκαν να κάνουν τις απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις, ένας βρέθηκε θετικός στον ιό.

Με βάση τα πρώτα στοιχεία, το προφίλ των χρηστών που είναι εκτός θεραπευτικών προγραμμάτων και προσεγγίζονται από την ομάδα είναι ηλικίας από 18 - 55 ετών. Οι χρήστες, μετά τα πρώτα λεπτά επιφυλακτικότητας, δέχονται να συζητήσουν μαζί τους. Μάλιστα, τους αναφέρουν πως εκτός από τα ιατρικά ζητήματα, υπάρχουν και άλλα θέματα που τους απασχολούν όπως: στέγη, φαγητό, νομική υποστήριξη.

Η συγκεκριμένη δράση "Streetwork" του ΟΚΑΝΑ παρουσιάστηκε, σήμερα, στο νέο δημαρχιακό μέγαρο Θεσσαλονίκης, με το δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη να στηρίζει την όλη προσπάθεια. «Οι άνθρωποι που πέφτουν σε εθισμούς πάσχουν από κάτι και χρειάζονται τη βοήθεια μας για να τους ξεπεράσουν. Παράλληλα, θα πρέπει να ενημερώσουμε όλο τον κόσμο. Το πρόβλημα βρίσκεται μέσα στα σπίτια μας κι εμείς προσπαθούμε να το κρύψουμε κάτω από το χαλί» δήλωσε.

Η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ και αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μένη Μαλλιώρη, στάθηκε στην αύξηση των θεραπευτικών μονάδων το τελευταίο διάστημα. «Ο νομός Θεσσαλονίκης», σημείωσε «είχε πέντε θεραπευτικές μονάδες και τον τελευταίο χρόνο έχει 12, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται 2300 άτομα. Όποιος εντάσσεται στο πρόγραμμα είναι ένας λιγότερος από την πιάτσα».

Ο Κώστας Γαζγαλίδης, αντιπρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, αφού τόνισε πως οι εξαρτήσεις παρουσιάζουν αύξηση εν μέσω οικονομικής κρίσης, πρόσθεσε πως τα άτομα που συμμετέχουν στη δράση «Δουλειά στο Δρόμο» πλησιάζουν τους χρήστες στο χώρο τους, στις πιάτσες, στο δρόμο και στα σπίτια τους. «Πρέπει να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη τους και να τους βοηθήσουμε. Να καταγράψουμε πληθυσμούς και ασθένειες. Να τους καθοδηγήσουμε και να δεχτούν ιατρικές εξετάσεις», υπογράμμισε.

Πηγή : pinnokio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :