Ψάρεμα : Αλάτισμα σαρδέλας και γαύρου για ''φρέσκα'' ψαρέματα (βίντεο)

Προετοιμασία δολωμάτων για να είμαστε πάντα ετοιμοπόλεμοι!!!

Όταν οι καιροί δεν είναι κατάλληλοι για ψάρεμα ή για κάποιον άλλο λόγο δεν μπορούμε να πάμε στη θάλασσα είναι ευκαιρία να ασχοληθούμε με τις
υπόλοιπες εργασίες προετοιμασίας ώστε όταν θα έρθει η ώρα για εξόρμηση να είμαστε έτοιμοι.

Για το ψάρεμα του παραγαδιού η προετοιμασία των δολωμάτων είναι πολύ βασικό θέμα.

Στις φωτογραφίες που δημοσιεύω δείχνω πώς μπορούμε να συσκευάσουμε αλατισμένη σαρδέλα και γαύρο και να τα βάλουμε στον καταψύκτη ώστε να τα έχουμε άμεσα στη διάθεσή μας.


Τα ψάρια έμειναν ένα 24ωρο στο αλάτι και στη συνέχεια συσκευάστηκαν σε πολύ φθηνά και εξυπηρετικά τάπερ μιας χρήσης αφού προηγουμένως τα μετρήσαμε ώστε να ξέρουμε πόσα κομμάτια έχει το κάθε τάπερ.

Τα τάπερ της φωτογραφίας χωράνε 25 σαρδέλες και 35 γαύρους το καθένα, οπότε ανάλογα με το πώς θα δολώσουμε ξεπαγώνουμε και την ανάλογη ποσότητα. Αν π.χ. θέλουμε να δολώσουμε με σαρδέλα ένα μέτζο παραγάδι 150 αγκιστριών στο οποίο η σαρδέλα δολώνεται σε τρεις τάκους, τότε θα ξεπαγώσουμε δύο τάπερ, δηλαδή 50 σαρδέλες.

Το αλάτισμα της σαρδέλας ή του γαύρου γίνεται ως εξής:

  • Σε νάιλον σακούλα βάζουμε τα ψάρια και 250 γραμμάρια χοντρό μαγειρικό αλάτι για κάθε κιλό ψαριών.
  • Ανακατεύουμε καλά να πάει το αλάτι σε όλα τα ψάρια και στη συνέχεια τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν για 24 ώρες.
  • Μετά το πέρας των 24 ωρών, τα τινάζουμε να φύγουν τα πολλά αλάτια και τα συσκευάζουμε στα τάπερ.
  • Βάζουμε τα τάπερ κατευθέιαν στην κατάψυξη και όχι στην συντήρηση γιατί  θα βρωμίσουν.

Στην πρώτη φωτογραφία είναι συσκευασμένες σαρδέλες και στη δεύτερη γαύρος.
Όταν η αλατισμένη και αφυδατωμένη σαρδέλα πέσει στη θάλασσα ξαναπροσλαμβάνει σταδιακά τα υγρά που έχει απωλέσει με τη αφυδάτωση και επανέρχεται στη κατάσταση που ήταν προ αυτής.

Το αλάτισμα και η αφυδάτωση δηλαδή τη βοηθάει στο να διατηρηθεί και να δολωθεί σωστά. 

Για αυτό το άρθρο ευχαριστούμε πολύ τον φίλο και δάσκαλο στο ψάρεμα με παραγάδι Μιχάλης Μαντάς

Καλές ψαρευτικές εξορμήσεις σε όλους.

Πηγή : Αλεξόπουλος Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια :