Ψάρεμα : Ζύμη σαρδέλας για Εγγλέζικο και Απίκο

Μια εύκολη, φθηνή και πολύ αποδοτική λύση για δόλωμα στο Εγγλέζικο και στο Απίκο

Αρκετά συχνά σε συζητήσεις περί των καλύτερων δολωμάτων φιγουράρει στις απαντήσεις, ανάμεσα στα Top 5 η Σαρδέλα.

Με αφορμή ένα κοντινό ψαρεματάκι μου έκανα για απίκο και Casting χρησιμοποιώντας στο Απίκο ζύμη Σαρδέλας αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο εξηγώντας σας πως φτιάχνω εγώ την ζύμη Σαρδέλας.

Τα Υλικά που θα χρειαστούμε είναι τα εξής:
Σαρδέλα 250γρ.
Φρυγανιά τριμμένη 250γρ.
Αλεύρι που φουσκώνει μόνο του 250-350γρ
Λάδι σαρδέλας του εμπορίου (ειδικό για ψάρεμα)
1 μικρό κουβά ή μπολ

Τρόπος Κατασκευής:
Καθαρίζω τις Σαρδέλες από τα κόκαλα, τα εντόσθια και τα κεφάλια τους.
Τις πολτοποιώ πολύ καλά.
Προσθέτω την τριμμένη φρυγανιά σιγά σιγά και ανακατεύω το μείγμα.
Μόλις προσθέσω όλη την τριμμένη φρυγανιά, ρίχνω μέσα 50ml Λάδι Σαρδέλας και ανακατεύω το μείγμα να πάει παντού το λάδι.
Στη συνέχεια ρίχνω το μισή ποσότητα Αλεύρι και ανακατεύω προκειμένου να σφίξει η Ζύμη μου.
Προσθέτω όσο Αλεύρι χρειαστεί μέχρι να γίνει η Ζύμη μου σαν πλαστελίνη.

Tips:
Το μείγμα το βάζω στην κατάψυξη τουλάχιστον για ένα βράδυ γιατί μόλις το ξεπαγώσω θα είναι αρκετά πιο κολλώδες από πριν..
Αν θέλουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα κόκαλα, τα εντόσθια και τα κεφάλια από τις σαρδέλες και αφού τα πολτοποιήσουμε και τα ανακατέψουμε με ψιλή άμμο να τα χρησιμοποιήσουμε ως Μαλάγρα.

Καλές ψαρευτικές εξορμήσεις σε όλους.

Πηγή : Αλεξόπουλος Ιωάννης

5 σχόλια :

ΤΑΣΟΣ είπε...

Μπράβο ρε Γιάννη. Ωραία η συνταγή και πιστεύω ότι είναι η καλύτερη συνταγή για το απίκο τουλάχιστον.

Dimit είπε...

Και τι χρησιμοποιεις για να φυγει η ψαριλα απο τα χερια σου;;;Καλες ψαριες να εχεις.

Unknown είπε...

Γάντια μήπως ;;

Τσιούνης Σάκης είπε...

Το θέμα είναι να μην διαλύεται ευκολα

Παύλος.Κ. είπε...

Καλησπέρα. Σχεδόν την ίδια ζύμη χρησιμοποιώ χρόνια. Δοκίμασε να αλλάξεις την φρέσκια σαρδέλα με κονσέρβα και θα με θυμηθείτε....επίσης αν ψαρεέτε σαργοειδή , βάλε ++ λίγη κονσέρβα σκουμπρί......