Κοντοσούβλι το τέλειο, στο φούρνο (συνταγή)

Ο πιο αγαπημένος και νόστιμος μεζές

Συνταγές για το κοντοσούβλι υπάρχουν πολλές. Σε αυτή την εύκολη συνταγή σας δίνουμε μια εκδοχή για το καλύτερο, κοντοσούβλι που φάγατε ποτέ,
στη γάστρα με ζουμερό μαριναρισμένο χοιρινό κρέας και με μελωμένες πατατούλες.

Υλικά

Για τη μαρινάδα:
1 σκελίδα σκόρδο
1 κ.γ. ξηρή ρίγανη
μισή πράσινη πιπεριά
μισό κρεμμύδι ξερό
1 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. ελαιόλαδο
3 κ.σ. νερό
1 κ.γ. πάπρικα
λίγο αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το κοντοσούβλι:
800 γρ. χοιρινός ώμος, κομμένος σε μεγάλα κομμάτια
1 πράσινη πιπεριά, κομμένη σε κύβους
1 μέτριο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες/κύβους
1 ντομάτα, κομμένη σε φέτες/ κύβους
1 – 1,5 κιλά πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες
αλάτι πιπέρι
ελαιόλαδο

Εκτέλεση
  1. Για τη μαρινάδα: Τοποθετείτε σε ένα μπλέντερ όλα τα υλικά της μαρινάδας (δηλ.: 1 σκελίδα σκόρδο, 1 κ.γ. ξηρή ρίγανη, μισή  πράσινη πιπεριά, μισό  κρεμμύδι, 1 κ.σ. μουστάρδα, 2 κ.σ. ελαιόλαδο, 3 κ.σ. νερό, 1 κ.γ. πάπρικα, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι ) και τα χτυπάτε μέχρι να πολτοποιηθούν. 
  2. Για το κοντοσούβλι: Κόβετε το κρέας σε μέτρια προς μεγάλα κομμάτια, τα τοποθετείτε σε μεγάλο μπολ, τα αλατοπιπερώνετε και τα πασπαλίζετε με 1 πρέζα ρίγανη. Τα ανακατεύετε προσθέτετε και το μείγμα μαρινάδας και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να καλυφθούν καλά με τη μαρινάδα απ' όλες τις πλευρές. Σκεπάζετε το μπολ με αλουμινόχαρτο και βάζετε το μπολ στο ψυγείο για 3 ώρες να μαριναριστεί το κρέας.
  3. Παίρνετε 4 μέτρια ξύλινα καλαμάκια για σουβλάκια (τα οποία έχετε μουλιάσει σε νερό για να μη καούν) ή αντίστοιχα μεταλλικά και περνάτε τα κομμάτια του χοιρινού, προσθέτοντας ανάμεσα στα κομμάτια κρέατος φέτες κρεμμυδιού, πιπεριάς και ντομάτας. 
  4. Τοποθετείτε το/τα κοντοσούβλια σε γάστρα (ή ταψί που θα σκεπάσετε με αλουμινόχαρτο για το ψήσιμο). Προσθέτετε τις πατάτες, τις αλατοπιπερώνετε, τις περιχύνετε με 5-6 κ.σ. ελαιόλαδο και 3/4 ποτήρι νερό και τις πασπαλίζετε με 1-2 καλές πρέζες ρίγανη.  
  5. Καλύπτετε τη γάστρα με το καπάκι της ή το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε το φαγητό σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο για 1:30 λεπτό. Αφαιρείτε το καπάκι της γάστρας (ή το αλουμινόχαρτο από το ταψί) και συνεχίζετε το ψήσιμο για 10-15 λεπτά περίπου επιπλέον, μέχρι να πάρει χρώμα και γίνει τραγανό το κοντοσούβλι και οι πατάτες, γυρίζοντάς τα και από την άλλη πλευρά στο μισά του χρόνου.

Σημείωση: Κατά τη διάρκεια του ψησίματος, μπορείτε να αλείψετε το κρέας 2-3 φορές με με λίγο ελαιόλαδο.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την συνταγή αυτή την φίλη μας και εξαιρετική μαγείρισσα κυρία Οικονόμου και το sintayes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :