Recommended Post Slide Out For Blogger

Μοσχαράκι με λαχανικά στη γάστρα (συνταγή)

Λιώνει στο στόμα...

Υλικά

700 γρ. μοσχάρι μοσχάρι χτένι σπάλας σπαλομίτα, κομμένο σε μικρούς κύβους
4 κ.σ. μαγιονέζα
3 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1/3 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο πρώτα οριζόντια και μετά σε φέτες
2 καρότα, καθαρισμένα κομμένα σε κομμάτια 1,5-2 εκ. περίπου
2 κλωναράκια σέλερι, κομμένα σε κομμάτια 1,5-2 εκ. περίπου
1 μικρό κλωναράκι σέλινο, κομμένο σε κομμάτια 1,5-2 εκ. περίπου
200 γρ. μανιτάρια άσπρα, μικρά ολόκληρα ή μεγάλα κομμένα στα 2 ή στα 3
2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
2 γεμάτες κ.σ. πελτέ ντομάτες
200 ml κόκκινο κρασί
1 «Σπιτικό» Ζωμός Βοδινού
300 ml βραστό νερό
αλάτι πιπέρι
πουρέ πατάτας ή ρύζι πιλάφι για συνοδευτικό

Εκτέλεση

Αλείφετε τα κομματάκια κρέατος με τη μαγιονέζα και τα αφήνετε στην άκρη για 30 λεπτά να μαριναριστούν.

Στη συνέχεια τα αλευρώνετε με τις 3 κ.σ. αλεύρι.

Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο, σε υψηλή θερμοκρασία και σοτάρετε, σταδιακά, τα κομμάτια κρέατος για 5 λεπτά περίπου ή μέχρι να πάρουν χρώμα απ” όλες τις πλευρές.

Με μια τσιμπίδα τα μεταφέρετε σε ένα μπολ.

Στο ίδιο τηγάνι προσθέτετε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια, και μόλις κάψει σοτάρετε το κρεμμύδι, το καρότο, το σέλερι, το πράσο, τα μανιτάρια και το σκόρδο, ανακατεύοντας συχνά για 6 λεπτά περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.

Προσθέτετε το πελτέ ντομάτας και τον ανακατεύετε καλά τρίβοντας τον στη βάση του τηγανιού να βγάλει το άρωμά του.

Αυξάνετε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς υψηλή, ρίχνετε το κρασί, το αφήνετε για 2-3 λεπτά περίπου να αναπνεύσει και στη συνέχεια αποσύρετε το τηγάνι από τη φωτιά.

Σε μια γάστρα βάζετε το μοσχαράκι, από πάνω ρίχνετε τα λαχανικά με τη σάλτσα τους, προσθέτετε το ζωμό, το βραστό νερό, αλάτι, λίγο πιπέρι και ανακατεύετε απαλά μέχρι να διαλυθεί ο ζωμός στο μείγμα.

Σκεπάζετε τη γάστρα με το καπάκι της και ψήνετε το φαγητό σας σε προθερμασμένο στους 180 βαθμούς φούρνο στη ρύθμιση πάνω-κάτω για 60 -70 δευτερόλεπτα περίπου μέχρι να μαλακώσει καλά το κρέας.

Το σερβίρετε πασπαλισμένο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το συνοδεύετε με πουρέ ή με πιλάφι.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την συνταγή αυτή την φίλη μας και εξαιρετική μαγείρισσα κυρία Οικονόμου και το sintayes.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :