Recommended Post Slide Out For Blogger

Ψάρεμα : Δόλωμα Σαρδέλα (η επεξεργασία της)

Πολύ δυνατό δόλωμα για μέρα και νύχτα!!!

Στην σαρδέλα τσιμπάνε τα περισσότερα ψάρια, με κυριότερα τα εξής: λαβράκια, κοκκάλια, μπάφες, σαργοί, σπάροι, τσιπούρες, σάλπες κ.α.

Στο πολυάγκιστρο την δολώνουμε ολόκληρη. Ξεκινάμε καρφώνοντας το πρώτο αγκίστρι στο μάτι της και ξεκινάμε να τυλίγουμε προς την ουρά τα υπόλοιπα αγκίστρια, σφιχτά πάνω στο σώμα της. Το τελευταίο αγκίστρι το καρφώνουμε μισό πόντο πριν την ουρά της και για σιγουριά κάνουμε μια τσακιστή θηλιά. Φροντίζουμε να προεξέχουν τα αγκίστρια του πολυάγκιστρου για να έχουμε περισσότερες επιτυχίες. 

Στο casting και στο παραγάδι την κόβουμε μικρά κομματάκια με το μαχαιράκι ή το ψαλίδι και τα δολώνουμε κεντητά πάνω στο αγκίστρι μας.

Την σαρδέλα μπορούμε να την αγοράσουμε είτε φρέσκια από την ιχθυαγορά είτε σε κονσέρβα επεξεργασμένη (σε λάδι και καθαρισμένη συνήθως).

Πολλοί την ψαρεύουν φρέσκια (καλύτερο) όπως ακριβώς την παίρνουν από το καΐκι ή την ιχθυαγορά.

Για όλους τους υπόλοιπους που θα την χρησιμοποιήσουν αργότερα από την αγορά ή που την θέλουν πιο σφιχτή για το ψάρεμα τους, θα σας παρουσιάσω πως να φτιάξετε την δική σας σφιχτή σαρδέλα!!!

Για την κατασκευή της θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:
200 γρ. σαρδέλα
150 γρ. χοντρό αλάτι
Γάντια μιας χρήσης

Επεξεργασία
1. Φοράμε οπωσδήποτε πρώτα τα γάντια.
2. Τοποθετούμε σε ένα μπολ τις σαρδέλες.
3. Ρίχνουμε την μισή ποσότητα αλάτι.
4. Ανακατεύουμε τις σαρδέλες τόσο ώστε να πάει παντού το αλάτι.
5. Ρίχνουμε το υπόλοιπο αλάτι για να τις σκεπάσουμε.
6. Τις αφήνουμε 12-24 ώρες στο αλάτι, ανάλογα το πόσο σφιχτές τις θέλουμε.

Tips:
1. Δεν αφήνουμε παραπάνω από 24 ώρες τις σαρδέλες στο αλάτι αν θέλουμε να τις χρησιμοποιήσουμε άμεσα και αυτό για να κρατήσουν τα υγρά τους και να έχουμε έτσι καλύτερες επιτυχίες στο ψαρεμά μας!!!

2. Κάποιοι φίλοι αφού τις παστώνουν τις βάζουν με ένα τάπερ στην κατάψυξη και τις έχουν έτσι ''ετοιμοπόλεμες'' για αρκετές μέρες έως και μήνα (προσοχή!!! αν ξεπαγώσουν μια φορά μετά δεν μπορούμε να τις ξαναπαγώσουμε).

3. Κάποιοι φίλοι που τις θέλουν οποιαδήποτε στιγμή ''φρέσκες'', τις βάζουν σε τάπερ με θαλασσινό νερό και στην κατάψυξη (προσοχή!!! αν ξεπαγώσουν μια φορά μετά δεν μπορούμε να τις ξαναπαγώσουμε).

Πλεονεκτήματα
Χαμηλό κόστος αγοράς.
Έντονη άσχημη μυρωδιά (προσελκύει τα ψάρια).
Κατάλληλη για όλες τις εποχές και όλους του ελληνικούς βυθούς.
Ιδανική για την τεχνική του πεταχταριού με πολυάγκιστρο.

Μειονεκτήματα
Έντονη άσχημη μυρωδιά (απαραίτητη η χρήση γαντιών).
Ευπαθή στη μεταφορά της (χαλάει εύκολα απο την ζέστη ή τον ήλιο). 
Δεν μπορεί να σταθεί στο αγκίστρι σε δυνατές βολές (εξαιτίας του μαλακού σωματός της).

Καλές ψαρευτικές εξορμήσεις σε όλους.

Πηγή : Αλεξόπουλος Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια :