Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα (συνταγή)

Μια επικαίρη και εντυπωσιακή συνταγή!!!

Υλικά

1 γαλοπούλα
4 κιλά περίπου
Νερό, αλάτι και ζάχαρη για το μαρινάρισμα της
γαλοπούλας

Γέμιση
500 γρ. κιμά
4 κουταλιές σούπας βούτυρο
200 γρ. ρύζι
400 γρ. κάστανα ψημένα ή βρασμένα και ξεφλουδισμένα
1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 φλ. τσαγιού κρασί ή 1/3 φλ. τσαγιού κονιάκ
70 γρ. κουκουνάρι σωταρισμένο ελαφρά χωρίς λάδι
1 κουταλάκι ξερό θυμάρι
1 φλ. τσαγιού ζωμό κότας
Αλάτι, πιπέρι

Επιπλέον
4 – 5 κουταλιές βούτυρο, ανακατεμένο με λίγο θυμάρι για το άλειμμα
Λίγο βούτυρο, αλεύρι και αρωματικά για τη σάλτσα

Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε μια μαρινάδα με τις εξής αναλογίες: 4 λίτρα νερό, 1/3 φλ. τσαγιού ζάχαρη και 1 φλ. τσαγιού αλάτι.

Τα ανακατεύουμε καλά και βάζουμε μέσα την γαλοπούλα.

Την βάζουμε στο ψυγείο όλο το βράδυ.

Την επομένη, πριν τη γεμίσουμε, τη βγάζετε από το νερό, την ξεπλένουμε και τη στεγνώνουμε καλά.

Βάζουμε το βούτυρο σε κατσαρόλα ή μεγάλο τηγάνι και το λιώνουμε.

Σοτάρουμε το κρεμμύδι και τον κιμά.

Σβήνουμε με το ποτό (κρασί ή κονιάκ) και προσθέτουμε το ρύζι, τα κάστανα, το κουνουνάρι, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και το ζωμό.

Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πιει τα υγρά του.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Γεμίζουμε τη γαλοπούλα (κοιλιά και στήθος) και την ράβουμε.

Την αλείφουμε με το αρωματισμένο με θυμάρι βούτυρο και την βάζουμε στο φούρνο στους 180 βαθμούς.

Ψήνουμε τη γαλοπούλα για 2 1/2 περίπου ώρες, περιχύνοντάς την κάθε 20 λεπτά με τα υγρά που βγάζει η ίδια στο ταψί.

Όταν θα είναι έτοιμη, την βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε μισή ώρα πριν την κόψετε.

Για τη σάλτσα, στραγγίζουμε τα υγρά από το ταψί και τα σουρώνουμε.

Λιώνουμε λίγο βούτυρο σε κατσαρολάκι και προσθέτουμε λίγο αλεύρι (ποσότητα ανάλογα με την ποσότητα των υγρών).

Ρίχνουμε το υγρό που σουρώσαμε και βράζουμε ανακατεύοντας, να δέσει η σάλτσα.

Αρωματίζουμε με αρωματικά της αρεσκείας σας και αν θέλουμε προσθέτουμε ψιλοκομμένα αποξηραμένα μανιτάρια.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την συνταγή αυτή την φίλη μας και πολύ καλή μαγείρισσα κυρία Οικονόμου και το agnomarket-meat.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :