Ψάρεμα : Δόλωμα Σαλιγκάρι της θάλασας (ένα δόλωμα που μπορεί να κάνει την διαφορά!!!)

Μεζές που τον προτιμούν κατά καιρούς πολλά και καλά ψάρια

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε πάρει ένα σκασμό δολώματα (διάφορα σκουλήκια, γαρίδες, ζυμάρια κ.α.) και δεν τσιμπάνε τα ψάρια σε τίποτα
από αυτά.

Και πάνω στην απελπισία μας σκεφτόμαστε να δοκιμάσουμε ένα υποτιμημένο και ξεχασμένο από πολλούς δόλωμα που το βρίσκουμε σχεδόν παντού στα μέρη που ψαρεύουμε.

Και ξαφνικά ως δια μαγείας τα πράγματα αμέσως αλλάζουν και τα ψάρια τσιμπάνε... 

Είναι σε όλους το γνωστό μας σαλιγκάρι της θάλασσας. Ένα δόλωμα που το συναντάμε κολλημένο σε βράχους συνήθως εκεί που σκάει το κύμα και σε σημεία που το νερό κάνει λιμνούλες-κολπίσκους ανάμεσα στα βράχια.

Πώς το μαζεύουμε

Παίρνουμε ένα μικρό κουβαδάκι με λίγο θαλασσινό νερό μέσα και πάμε από βράχο σε βράχο και μαζεύουμε μόνο όσα θα χρειαστούμε για το ψάρεμα μας, ποτέ περισσότερα για να μην τα καταστρέψουμε χωρίς λόγο (αν και συνήθως αν τα έχουμε στο νερό για αρκετές ώρες παραμένουν ζωντανά και μπορούμε να τα επιστρέψουμε στην θάλασσα στο τέλος του ψαρεματός μας).

Θα χρειαστούμε ένα μικρό σφυρί ή μια πέτρα σε μέγεθος παλάμης για να σπάμε το κελυφός τους και να χρησιμοποιούμε το εσωτερικό τους.

Πως το δολώνουμε

Χρησιμοποιούμε συνήθως αγκίστρια τύπου παπαγαλέ και δολώνουμε σε αυτά πρώτα το μαλακό μέρος από το σαλιγκάρι και μετά το σκληρό για να ''ασφαλίσουμε'' έτσι το δόλωμα μας πάνω στο αγκίστρι.

Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε πολλές τεχνικές ψαρέματος ως κύριο δόλωμα χωρίς περιορισμούς λόγω της αντοχής του.

Συνοψίζοντας θα μπορούσα να πω ότι το σαλιγκαράκι της θάλασσας για εμένα είναι ένα αρκετά αξιόλογο και τίμιο δόλωμα και θα το συνιστούσα σε όλους σας.

Καλές ψαρευτικές εξορμήσεις σε όλους!!! 

Πηγή : Αλεξόπουλος Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια :