Ψάρεμα : Ψαρεύοντας με φεγγάρι η χωρίς??? Ιδού η απορία!!!

Η απάντηση είναι κάπου στη μέση

Μάλλον δεν πρέπει να ψαρεύουμε σε συγκεκριμένες περιόδους-μέρες του φεγγαριόυ.

Το ψάρεμά μας επηρεάζεται από πολλούς
παράγοντες, όπως οι φάσεις της σελήνης, η παλίρροια, οι κλιματολογικές συνθήκες, η εποχή κ.λ.π.

Έχει σχέση όμως, πέρα της εποχής που διανύουμε, η έλλειψη ψαριών στα αγκίστρια μας ακόμη και η έλλειψη τσιμπημάτων σε μία εξόρμησή μας, με το με το παλιρροϊκό φαινόμενο;

Σύμφωνα με τα δεδομένα στην διάρκεια ενός Σεληνιακού μήνα υπάρχουν κάποια διαστήματα τα οποία ονομάζονται «περίοδοι ακαταστασίας». Τα ρεύματα τότε δεν έχουν τακτικές ροές, δεν υπακούουν σε κανένα φυσικό νόμο και δεν ισχύει η 6ωρη εναλλαγή της κατεύθυνσης της ροής τους.

Στην διάρκεια των περιόδων αυτών τα νερά αλλάζουν κατεύθυνση έως και 14 φορές το 24ωρο ή αντίθετα μπορεί να μη συμβεί καμία αλλαγή για μια ολόκληρη ημέρα. Οι «περίοδοι ακαταστασίας» παρατηρούνται δυο φορές μέσα στο Σεληνιακό μήνα και διαρκούν για ένα χρονικό διάστημα τριών ημερών.

Η πρώτη περίοδος περιλαμβάνει την 7η, 8η και 9η ημέρα της Σελήνης και η δεύτερη την 21η, 22η και 23η ημέρα της Σελήνης. 

Έτσι στην πρώτη περίοδο τα ρεύματα αρχίζουν να γίνονται ακατάστατα, όταν η Σελήνη βρίσκεται στην 6η προς 7η ημέρα της και επανέρχονται στην 6ωρη φυσιολογική τους ροή όταν η Σελήνη βρίσκεται στην 9η προς 10η ημέρα της.

Στην δεύτερη περίοδο τα ρεύματα γίνονται ακατάστατα την 20η προς 21η ημέρα της Σελήνης και επανέρχονται την 23η προς 24η ημέρα της Σελήνης.

Η κάθε περίοδος ακαταστασίας αρχίζει από το 00.01 λεπτό της πρώτης ημέρας και τελειώνει την 24η ώρα της τελευταίας ημέρας (χειμερινή ωρα). 

Τις δυο πρώτες ημέρες μετά το τέλος της κάθε τριήμερης ακαταστασίας τα νερά δεν αποκτούν μεγάλη ταχύτητα. Στα λεγόμενα «αργονέρια», αυτές τις ημέρες η περιοχή κατακλύζεται από κάθε μορφής ψαράδες αφού θεωρούνται ιδανικές για ψάρεμα από τους ντόπιους και για όσους γνωρίζουν αυτό το φαινόμενο.

Είναι αξιοσημείωτο, πως στην ανατολή και δύση του φεγγαριού τα ψάρια αναζητούν τροφή, το ίδιο και μετά από βροχή, το ίδιο και όταν η σελήνη βρίσκεται στη κορυφή της.
Αντιθέτως, σημειώνεται απραξία όταν τα νερά είναι «κατεβασμένα» ένεκα της παλίρροιας, ενώ όταν «φουσκώνουν» είναι καλή ώρα για το ψάρεμά μας.

Επίσης όταν η βαρομετρική πίεση είναι χαμηλή δεν τσιμπάνε τα ψάρια.όταν είναι υψηλή τσιμπάνε.όταν έχει παλίρροια τσιμπάνε,οι μεγάλες παλίρροιες 2 είναι όταν έχει πανσέληνο η όταν δεν έχει φεγγάρι(νέα σελήνη),οι μικρές παλίρροιες 2 είναι όταν έχει μισό φεγγάρι(πρώτο τέταρτο,τελευταίο τέταρτο).
Καλές ψαρευτικές εξορμήσεις σε όλους!!! 

Πηγή : Αλεξόπουλος Ιωάννης , wikipedia , paraktio-psarema.pblogs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :