Καπνιστό χοιρομέρι με μέλι, μουστάρδα και κλημεντίνη (συνταγή)

Δώστε στο χοιρινό σας μια διαφορετική πινελιά βάζοντας κλημεντίνη στη σάλτσα!!!

Υλικά (υλικά για 12 μερίδες) 

•1 μεγάλο καπνιστό χοιρομέρι με την πέτσα και τα κόκαλα (το χοιρομέρι της φωτογραφίας ζυγίζει 4
κιλά) 
•2 κρεμμύδια, κομμένα στη μέση 
•4 δαφνόφυλλα 
•10 κόκκοι μαύρου πιπεριού 
•Μερικά κεφαλάκια γαρύφαλλο 

Σάλτσα: 
500 γρ. μέλι 
•60 ml μουστάρδα με κόκκους 
•500 ml χυμός κλημεντίνης (ή χυμός πορτοκαλιού) 
•Φλούδες και κομματάκια από 4 κλημεντίνες (ή πορτοκάλια)

Εκτέλεση

1. Βάλτε το χοιρομέρι σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Προσθέστε τα κρεμμύδια, τα δαφνόφυλλα και τους κόκκους πιπεριού. Σκεπάστε με νερό και αφήστε το να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά. Αφήστε το να βράσει 30 λεπτά για κάθε 500 γρ. μείον 30 λεπτά για τον χρόνο που το χοιρομέρι θα ψήνεται. (π.χ. το χοιρομέρι των 4 κιλών πρέπει να βράζει για 3,5 ώρες). 

2. Βγάλτε το προσεκτικά από το νερό και αφαιρέστε την πέτσα όσο είναι ζεστό ώστε να μπορείτε να δείτε το στρώμα του λίπους. Τοποθετήστε το σε ένα ταψί. Με ένα κοφτερό μαχαίρι σχεδιάστε ρόμβους στο λίπος. (Μπορείτε να το κάνετε την παραμονή της ημέρας που θα σερβίρετε το χοιρομέρι).

3. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. 

4. Βάλτε όλα τα υλικά εκτός από τα κομματάκια της κλημεντίνης σε μια μέτριου μεγέθους κατσαρόλα και αφήστε να πάρουν βράση. Αφήστε να σιγοβράσει για 1 λεπτό και απομακρύνετε από τη φωτιά. Περιχύστε το χοιρομέρι με το μείγμα. 

5. Βάλτε το χοιρινό στον φούρνο χωρίς να το σκεπάσετε και ψήστε για 30 λεπτά. Ανά 10 λεπτά, περιχύνετε το χοιρομέρι με λίγη σάλτσα από το ταψί. Ψήστε μέχρι να ροδίσει καλά. 

6. Βάλτε το σε έναν όμορφο δίσκο σερβιρίσματος και ρίξτε τα κομματάκια κλημεντίνης από πάνω. 

Έτοιμο!
Ευχαριστούμε πάρα πολύ για την συνταγή αυτή την φίλη μας και πολύ καλή μαγείρισσα κυρία Οικονόμου και το epithimies.gr!!!  

Δεν υπάρχουν σχόλια :