Η Ουγγαρία έκλεισε τα σύνορα στους πρόσφυγες

Η Σερβία θα τους στείλει πίσω στην Ελλάδα

Μετά την εφαρμογή των αυστηρών μέτρων ελέγχου των συνόρων που έθεσε σε ισχύ η Ουγγαρία, από τα μεσάνυχτα, χιλιάδες πρόσφυγες και
μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στη Σερβία.

Οι ουγγρικές αρχές κατάφεραν να αποκλείσουν πλήρως την είσοδο παράτυπων μεταναστών, οι οποίοι τώρα είναι αναγκασμένοι να παραμείνουν στη Σερβία.

Στη συνοριακή διάβαση «Χόργκος», στη σερβική πλευρά, από τα μεσάνυχτα συρρέουν κατά ομάδες μετανάστες που δεν κατάφεραν να περάσουν στην Ουγγαρία πριν από την εφαρμογή των νέων μέτρων.

Η κατάσταση ώρα με την ώρα επιδεινώνεται καθώς καταφθάνουν συνεχώς μετανάστες που εισήλθαν στη Σερβία, κατά τη διάρκεια της Δευτέρας, από τα Σκόπια.

Κατά μήκος του αυτοκινητόδρομου που οδηγεί στη επίσημη συνοριακή διάβαση με την Ουγγαρία, οι μετανάστες έχουν στήσει αντίσκηνα, ενώ εκατοντάδες βρίσκονται στην ουδέτερη ζώνη, ευελπιστώντας ότι η Ουγγαρία θα τους δεχθεί.

Πρόκειται κυρίως για πρόσφυγες, οι οποίοι μπορούν να αποδείξουν ότι κατάγονται από περιοχές της Συρίας και του Ιράκ που βρίσκονται στη δίνη του πολέμου και θέλουν να καταθέσουν αίτηση ασύλου.
Από την άλλη, οι ουγγρικές Αρχές στη συνοριακή διάβαση «Χόργκος» αρνούνται να δεχθούν τις αιτήσεις των προσφύγων και τους στέλνουν σε άλλη συνοριακή διάβαση που βρίσκεται τρία χιλιόμετρα πιο μακριά και όπου υπάρχει κέντρο καταγραφής προσφύγων.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η Ουγγαρία, όπως δήλωσε τη Δευτέρα και ο πρωθυπουργός της Βίκτορ Όρμπαν, θα αρνηθεί να επιτρέψει την είσοδο σε όσους δεν έχουν καταθέσει αίτηση ασύλου στη Σερβία.

Με τον τρόπο αυτό, η Ουγγαρία προσπαθεί να διασφαλίσει το δικαίωμα επιστροφής στη Σερβία προσφύγων και μεταναστών, των οποίων θα απορρίψει την αίτηση για άσυλο.

Οι κινήσεις αυτές της Βουδαπέστης προκαλούν προβληματισμό και νευρικότητα στο Βελιγράδι.
Ο υπουργός Εργασίας της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούλιν, ο οποίος είναι επικεφαλής της κυβερνητικής επιτροπής για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης αντέδρασε έντονα, δηλώνοντας ότι «η Σερβία δεν θα δεχθεί πίσω πρόσφυγες ή μετανάστες που έχουν εισέλθει στην Ουγγαρία».

«Εμείς κανέναν μετανάστη δεν θα αναγκάσουμε να μείνει στη Σερβία και δεν θα επιτρέψουμε επίσης σε καμία χώρα να επιστρέψει μετανάστες στο έδαφός μας με τη βία και χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες που προβλέπονται για την επαναπροώθηση» ανέφερε στο σερβικό πρακτορείο ειδήσεων «Tanjug» ο υπουργός Εργασίας Αλεξάνταρ Βούλιν.

Διευκρίνισε δε, ότι η Σερβία θα παράσχει κάθε βοήθεια στους μετανάστες που βρίσκονται στο έδαφός της και θα δεχθεί πίσω ακόμη και αυτούς που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στην ουδέτερη ζώνη με την Ουγγαρία.

Την αποφασιστικότητα της Σερβίας να αντισταθεί στις προθέσεις της Ουγγαρίας για επιστροφή των μεταναστών εξέφρασε και ο συνεργάτης του Βούλιν και γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εργασίας, Νέναντ Ιβανίσεβιτς.

«Αν θέλουν (σ.σ. οι Ούγγροι) να τους στείλουν πίσω, θα χρειαστεί να τους ξαναστείλουν στην Ελλάδα. Είναι η πρώτη χώρα εισόδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς δεν θα τους δεχθούμε, ακόμα και αν χρειαστεί να στείλουμε το στρατό μας στα σύνορα» ανέφερε ο κ. Ιβανίσεβιτς, μιλώντας σε ημερίδα για το μεταναστευτικό που διοργανώθηκε στο Βελιγράδι.

Στη Σερβία, αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 12000 πρόσφυγες και μετανάστες. Μόνο κατά τη διάρκεια της Δευτέρας εισήλθαν στη χώρα από τα Σκόπια 3000, οι οποίοι κατευθύνθηκαν προς το Βελιγράδι και στη συνέχεια για τα σύνορα με την Ουγγαρία.

Οι σερβικές Αρχές εκτιμούν ότι εάν συνεχιστεί η εισροή των μεταναστών με τους σημερινούς ρυθμούς και με δεδομένο ότι η Ουγγαρία έκλεισε ερμητικά τα σύνορα, μέσα σε λίγες ημέρες θα βρεθούν στη Σερβία εγκλωβισμένοι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες.

Η σερβική κυβέρνηση σε συνεργασία με ευρωπαϊκούς θεσμούς και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες (UNHCR) αναζητά λύσεις για τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την μεγάλη εισροή μεταναστών.

Όπως ανέφερε ο υπουργός εργασίας Αλεξάνταρ Βούλιν, σε συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση της Σερβίας (RTS), η κυβέρνηση προγραμματίζει την κατασκευή τεσσάρων κέντρων υποδοχής και φιλοξενίας, εκ των οποίων τα τρία θα βρίσκονται στη βόρεια Σερβία κατά μήκος των συνόρων με την Ουγγαρία και ένα θα κατασκευαστεί έξω από το Βελιγράδι.

Ο κ. Βούλιν ανέφερε, επίσης, ότι τα κέντρα αυτά θα πληρούν όλους τους όρους ομαλής διαβίωσης των μεταναστών και τους χειμερινούς μήνες.

Πηγη : tribune.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :