Κόκορας κρασάτος με χοντρά μακαρόνια

Κλασσική αξία

Υλικά

1 κόκορας περίπου 3 1/2 κιλά κομμένος σε κομμάτια (ζητήστε από τον κρεοπώλη να το κάνει για εσάς)
1 συσκευασία ψιλοκομμένο κλασσικό τοματάκι 
1 1/2 κουταλιά της σούπας συμπυκνωμένο πελτέ τομάτας 
1 ξύλο κανέλλας 
600 γρ. κρεμμύδια ξερά κομμένα σε φέτες 
2-3 γαρύφαλλα 
1 1/2 ποτήρι του κρασιού κόκκινο ξηρό ή ημίγλυκο λευκό κρασί 
1 φύλλο δάφνης 
200 ml εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο 
1 κύβο κότας 
χυμός από 1/2 πορτοκάλι 
300 γρ. φέτα λιωμένη με το χέρι 
80 γρ. σκληρό κεφαλοτύρι για το σαγανάκι κομμένο σε κύβους 
αλάτι πιπέρι λίγο 
αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

1.Πλένετε τα κομμάτια από τον κόκορα, τον στραγγίζετε και το αφήνετε. Σε μία βαθιά κατσαρόλα, ρίχνετε το ελαιόλαδο και το αφήνετε μέχρι να θερμανθεί καλά, παράλληλα αλατοπιπερώνετε τα κομμάτια του κόκορα και τα αλευρώνετε.

2.Τοποθετείτε τα αλευρωμένα κομμάτια στο καυτό ελαιόλαδο και τα σοτάρετε από όλες τις πλευρές τους, χαμηλώνετε θερμοκρασία στο μισό και ρίχνετε τα κομμένα κρεμμύδια, τον πελτέ και τον χυμό από το πορτοκάλι και όλα τα μπαχαρικά. Όταν τα κρεμμύδια πάρουν χρώμα σβήνετε με το κρασί, προσθέτετε τον σπιτικό ζωμό κότας και ανακατεύετε έως ότου διαλυθεί μέσα στα υγρά από το κρασί. Όταν μειωθούν τα υγρά προσθέτετε την ψιλοκομμένη τομάτα, συμπληρώνετε με νερό τόσο όσο για να σκεπάσει τα κομμάτια και μειώνετε ακόμα λίγο τη θερμοκρασία. Σιγομαγειρεύετε με κλειστό καπάκι τουλάχιστον για 1 ώρα και 30΄.

3.Ανά μισή ώρα ανοίγετε το καπάκι και ελέγχετε εάν έχει υγρά και κατά πόσο το κρέας του κόκορα είναι μαγειρεμένο μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του. Συμπληρώνετε καυτό νερό εάν χρειάζεται. Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος του κόκορα τρίβετε τη φέτα και την τοποθετείτε σε αντικολλητικό ταψί και την ψήνουμε στο γκριλ έως ότου πάρει χρώμα. Όταν η φέτα είναι έτοιμη, τη βγάζετε από το γκριλ και την αφήνετε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.

4.Βράζετε τα χοντρά μακαρόνια με λίγο αλάτι και λίγο ελαιόλαδο. Τα σουρώνετε και τα αφήνετε για πολύ λίγο στην άκρη. Στο ίδιο σκεύος που βράσατε τα μακαρόνια ρίχνετε το ελαιόλαδο που έχετε στην άκρη, το αφήνετε να θερμανθεί καλά και ρίχνετε μέσα σε αυτό τα κομμάτια από το σκληρό κεφαλοτύρι και τα αφήνετε να σοταριστούν και να βγάλουν τη γεύση και το άρωμά τους, κατόπιν ρίχνετε τα σουρωμένα μακαρόνια και τα τσιγαρίζετε ελαφρά.

5.Σερβίρετε τον κόκορα με τα χοντρά μακαρόνια σε πιάτο περιχύνετε τη σάλτσα του από πάνω και πασπαλίζετε με τη φέτα.

Ευχαριστούμε πολύ για την συνταγή αυτή την κυρία Οικονόμου!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια :