Υπογράφηκε το μνημόνιο Ελλάδας-Ρωσίας για τον «Νότιο Ευρωπαϊκό Αγωγό»

Προϋπολογισμός 2 Δισ.

Ο κ. Λαφαζάνης μαζί με τον επικεφαλής της Τράπεζας Ανάπτυξης και Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων Βλαντιμίρ Ντιμίτριεφ προχώρησαν σε
κοινή δήλωση στήριξη του αγωγού ανακοινώνοντας τη σύσταση κοινής εταιρίας που θα διαχειρίζεται και θα τρέξει τις διαδικασίες κατασκευής του αγωγού.

Από την ελληνική πλευρά θα συμμετέχει με 50% η νεοσύστατη δημόσια επιχείρηση ΔΕΠΕΝΕ ΑΕ και από τη ρωσική πλευρά με ίδιο ποσοστό η προαναφερόμενη τράπεζα.

Τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Ενέργειας, σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα θα χρηματοδοτήσει σε πρώτη φάση την κατασκευή του αγωγού και τα κεφάλαια αυτά θα επιστραφούν από τα έσοδα του αγωγού. Στα 2 δισ. ευρώ ανέρχεται ο προϋπολογισμός του έργου.

Επίσης ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν ότι η ελληνική πλευρά φέρεται διατεθειμένη να ξεκινήσει ξανά τις συζητήσεις για τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη.

Η υπογραφή της συμφωνίας έρχεται λίγες ώρες (στις 16:15) πριν τη συνάντηση Αλέξη Τσίπρα και Βλαντιμίρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη, στο περιθώριο του διεθνούς οικονομικού φόρουμ.

Η επίσκεψη του κ. Τσίπρα και οι συζητήσεις με τον κ. Πούτιν για τον αγωγό -για τον οποίο η Ευρ.
Επιτροπή έχει εκφράσει επιφυλάξεις- αλλά και για τη συμμετοχή της χώρας στην αναπτυξιακή τράπεζα των χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Ν. Αφρική) πραγματοποιείται τη στιγμή που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις της χώρας με τους δανειστές για την επίτευξη ή μη συμφωνίας.

Πηγή : ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :