Ένας γεροπλάτανος γκρέμισε το γεφύρι της Πλάκας

Αυτό προκύπτει από την πρόδρομη έκθεση του ΕΜΠ

Ένας γέρικος πλάτανος, ο οποίος είχε αναπτυχθεί δίπλα στο ένα βάθρο του ιστορικού γεφυριού της Πλάκας, έπαιξε καταλυτικό ρόλο
στην κατάρρευσή του την 1η Φεβρουαρίου, μετά από δυνατές βροχές. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η πρόδρομη έκθεση της ομάδας εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το αποτέλεσμα της οποίας δημοσιεύει το Έθνος.

 Η έκθεση αναφέρει συγκεκριμένα ότι το δέντρο είχε αναπτύξει τις ρίζες του κάτω από έναν ογκόλιθο, στον οποίο είχε εδραστεί το ανατολικό βάθρο της γέφυρας. Έτσι, φαίνεται πως οι ρίζες προκάλεσαν μετακινήσεις του θεμελίου κατά την πτώση του δέντρου.

Οι εμπειρογνώμονες πιθανολογούν πως οι τεχνίτες της εποχής υπερεκτίμησαν το μέγεθος του ογκόλιθου, θεωρώντας ότι αποτελεί τμήμα ενός σταθερού υποβάθρου και όχι μεμονωμένο βράχο, όπως ήταν στην πραγματικότητα.

Όταν ο ογκόλιθος κατέρρευσε, υπό την ισχυρή πίεση του νερού του Αράχθου, λειτούργησε ως μοχλός, πολλαπλασιάζοντας την υδατική δύναμη που ασκούνταν στο βάθρο του μνημείου.

Όπως επισημαίνει το ρεπορτάζ του Έθνους, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των επιστημόνων, οι κλυδωνισμοί που προκλήθηκαν από την ωστική δράση του ποταμού επί του ανατολικού βάθρου, είχαν ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει αρχικά το μεσαίο τμήμα του μεγάλου τόξου (βάρους περίπου 300 τόνων) και στη συνέχεια το ίδιο το ανατολικό βάθρο, μαζί με το μέρος του τόξου, συνολικού βάρους 1.200 τόνων.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, σε ό,τι αφορά την αποκατάσταση της γέφυρας, τα μέλη της ομάδας των εμπειρογνωμόνων τάσσονται υπέρ της «σεμνής» επανάληψης της μορφής που είχε προ της κατάρρευσης, με υψηλό βαθμό υλικής αυθεντικότητας, αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα ίδια τα τμήματα της γέφυρας που θα περισυλλεγούν από την κοίτη του Αράχθου.

Όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιηθούν θα πρέπει να μελετηθούν και να δοκιμαστούν στο εργαστήριο, επισημαίνεται.
Πηγή : lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :