Στα 654 ευρώ ο κατώτατος μισθός τον Σεπτέμβριο

Ένα χρόνο μετά θα φτάσει τα 751 ευρώ. Όλο το σχέδιο επαναφοράς του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα 

«Λύνει» τα χέρια της κυβέρνησης η πολιτική συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής με αποτέλεσμα το βάρος της προσπάθειας να
μεταφέρεται στο κυβερνητικό έργο και τις μεταρρυθμίσεις.

Παρά τις επικρίσεις των προηγούμενων ημερών από αξιωματούχους των εταίρων - δανειστών, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε υλοποίηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων...

Συγκεκριμένα μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες θα κατατεθούν ταυτόχρονα τα δύο νομοσχέδια, με το πρώτο να επικεντρώνεται στην επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ και το δεύτερο να αποκαθιστά το σύστημα των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας που ουσιαστικά είχε καταργηθεί με τις μνημονιακές προβλέψεις του 2012.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες ο κατώτατος μισθός θα αποκατασταθεί σε δύο στάδια. Συγκεκριμένα από τα 586 ευρώ μεικτά θα διαμορφωθεί τον Σεπτέμβριο του 2015 στα 654 ευρώ μεικτά. Μάλιστα σε αυτά τα επίπεδα θα διαμορφωθεί και ο κατώτατος μισθός των νέων κάτω των 25 ετών, καταργείται δηλαδή έτσι ο διαχωρισμός, ενώ εξισώνονται οι αμοιβές των εργατοτεχνιτών με τους υπαλλήλους. Η ολική επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ τοποθετείται ένα χρόνο αργότερα, τον Σεπτέμβριο του 2016.

Για νομοθετική κατοχύρωση του χρονοδιαγράμματος για επαναφορά του κατώτατου μισθού, κάνουν λόγο πηγές του υπουργείου Εργασίας, τονίζοντας ότι "αυτό δεν έχει άμεσο δημοσιονομικό κόστος".

Περιγράφοντας τις άμεσες πρωτοβουλίες σημειώνουν οι ίδιες πηγές αναφορικά με τα προς κατάθεση νομοσχέδια: "Το πρώτο θα αφορά στον Γενικό Κατώτατο Μισθό που θα επανέλθει σύμφωνα με την προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης στα όρια του 2012, δηλαδή πρίν ΠΥΣ (Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου) που τον κατέβασε στα 586 ευρώ και 510 ευρώ για τους νέους κάτω των 25 ετών. Λαμβανομένων υπόψη των εξελίξεων στην οικονομία η επαναφορά αυτή θα γίνει σταδιακά. Στην πρώτη φάση θα εξισωθούν οι αμοιβές των νέων κάτω των 25 χρονών και άνω των 25 και οι αμοιβές των εργατοϋπαλλήλων και υπαλλήλων εντός του 2015. Και το 2016 θε επέλθει ο κατώτατος μισθός στα 751 ευρώ".

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην νομοθετική παρέμβαση, που αποτελεί προϋπόθεση ομαλής επαναφοράς των ΣΣΕ. "Η επαναφορά του κατώτατου μισθού με Νόμο θα γίνει για μια και μοναδική φορά αποκαθιστώντας έτσι τον βίαιο τρόπο με τον οποίο οι μνημονιακές κυβερνήσεις με νόμο μείωσαν τους μισθούς των εργαζομένων. Στη συνέχεια και με διαφορά λίγων ημερών θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις ΣΣΕ με το οποίο θα επανέλθει η πλήρης και ουσιαστική λειτουργία των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων και θα δίνεται στο εξής η δυνατότητα στις διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο της ΕΓΣΣΕ (Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας) να καθορίζεται ο κατώτατος μισθός.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους από τις μέχρι τώρα επαφές με τις εργοδοτικές οργανώσεις, τόσο ο ΣΕΒ, όσο και οι ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ, ΕΣΕΕ έχουν ταχθεί θετικά ως προς την επαναφορά του κατώτατου μισθού. Διαφοροποιήσεις υπάρχουν ως προς το χρονικό όριο της πλήρους επαναφοράς του κατώτατου μισθού (ΓΣΕΒΕΕ) και την κάλυψη από το κράτος μέρους της διαφοράς (πχ. ασφαλιστικές εισφορές).

Σημαντικό είναι επίσης ότι όλες οι εργοδοτικές οργανώσεις συμφωνούν στην επαναφορά του συστήματος των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με ιδιαίτερη έμφαση την επεκτασιμότητα τους.
Τελευταίο, αλλά εξίσου σημαντικό, το υπουργείο Εργασίας δρομολογεί τριμερή συνάντηση με τη ΓΣΕΕ και τις εργοδοτικές οργανώσεις πριν την κατάθεση των δύο νομοσχεδίων που πιθανότατα θα γίνει ταυτόχρονα.

Πηγή : newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :