Νόμιμη έκρινε ο Αρειος Πάγος την απόλυση κατά τη διάρκεια αναρρωτικής άδειας

Παράνομη στην άδεια διακοπών

«Ναι» είπε ο Άρειος Πάγος σε απόλυση εργαζομένου ο οποίος βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια, κρίνοντας την νόμιμη,
αποφαινόμενος ότι η απόλυση εργαζόμενου είναι παράνομη όταν αυτός βρίσκεται σε άδεια αναψυχής, δηλαδή στη θερινή άδειά του.

Με αυτό το σκεπτικό το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε αγωγή 67χρονου μηχανολόγου της Τραμ Α.Ε του οποίου η σύμβαση καταγγέλθηκε όταν βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια.

Ο προσφεύγων προσελήφθη το 2003 με σχέση εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου, ωστόσο τον Δεκέμβριο του 2006 νοσηλεύθηκε για τρεις μέρες σε κρατικό νοσοκομείο λόγω απώλειας συνειδήσεως, αρτηριακής υπέρτασης και απορρύθμισης σακχαρώδη διαβήτη.

Μετά την έξοδό του από το νοσοκομείο του δόθηκε αναρρωτική άδεια ενός μηνός. Για την νοσηλεία του στο νοσοκομείο και την αναρρωτική άδεια είχε ενημερώσει τόσο προφορικά όσο και γραπτά την υπηρεσία του και ειδικά την διευθύντρια προσωπικού. Εκείνη τη δεδομένη στιγμή η εταιρία κατήγγειλε την σύμβαση του ενώ του παρέδωσε δύο τραπεζικές επιταγές με το ποσό της αποζημίωσης.

Σύμφωνα με την εταιρία, η απόφαση για την απόλυσή του είχε ληφθεί πριν την εισαγωγή του στο νοσοκομείο. Ο 67χρόνος προσέφυγε στην Δικαιοσύνη, υποστηρίζοντας ότι όταν απολύθηκε ήθελε 100 εργάσιμες ημέρες για να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Το γεγονός αυτό όμως δεν το είχε γνωστοποιήσει στην εταιρεία του, το καλοκαίρι του 2006 όταν τον ενημέρωσαν ότι στο τέλος του ίδιου έτους θα καταγγελλόταν η σύμβαση εργασίας του. Ούτε και κατά την διάρκεια της δικαστικής διαμάχης κατέθεσε κάποιο στοιχείο για το συνολικό αριθμό των ενσήμων που είχε, ούτε από τις καταθέσεις των μαρτύρων του, αποδείχθηκε η βασιμότητα του ισχυρισμού του, ότι του υπολείπονται100 ημέρες εργασίας για θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Οι αρεοπαγίτες με την υπ΄αριθμ. 402/2014 απόφασή τους απέρριψαν την αίτηση αναίρεσης του 67χρονου, κρίνοντας ότι: «Η κατά το άρθρο 6 του νόμου 539/1945 απαγόρευση καταγγελίας της εργασιακής συμβάσεως αφορά μόνο την καταγγελία κατά την διάρκεια της άδειας αναψυχής και όχι περιπτώσεις άλλων αδειών, όπως είναι η αναρρωτική».

Πηγή : iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :