Σπρέι πιπεριού : Νόμιμος τρόπος αυτοάμυνας ή όπλο;

Λόγω εγκληματικότητας, μεγάλη ζήτηση φαίνεται να έχει το σπρέι ακινητοποίησης και «τύφλωσης» των δραστών, γνωστό και ως σπρέι πιπεριού.

Τελικά, είναι παράνομο το σπρέι; Θεωρείται όπλο; Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις;

Εκατοντάδες άνθρωποι και κυρίως γυναίκες
αγοράζουν, παρατύπως, το σπρέι πιπεριού, για να αμυνθούν σε ενδεχόμενες επιθέσεις, αφού μπορούν να το έχουν στην τσέπη τους ή στην τσάντα τους και να το ρίχνουν στο πρόσωπο του αγνώστου που προσπαθεί να τους ληστέψει.

Η εκτόξευσή του γίνεται από απόσταση 1 έως 4 μέτρων. Ο επιτιθέμενος «τυφλώνεται» και έχει έντονα προβλήματα δύσπνοιας για περίπου 10 λεπτά, ικανά για τη διαφυγή του υποψηφίου θύματός του.

Περιζήτητο μάλιστα είναι και το σπρέι που φέρει την ειδική χημική ουσία CS – χρησιμοποιείται και στα δακρυγόνα- για την ακινητοποίηση ενός αλλά και περισσοτέρων δραστών σε ακτίνα 5 έως 10 μέτρων.

Πλέον, το σπρέι κυκλοφορεί σε διάφορα σχέδια, ακόμα και σε κραγιόν, στυλό, μπρελόκ και θήκες κινητών, για τους πιο διακριτικούς.

Ψάχνοντας κανείς λίγο σε φόρουμ συζητήσεων, μπορεί να βρει πληροφορίες και για εναλλακτικές λύσεις αυτοάμυνας.

Μερικές από αυτές είναι η λακ μαλλιών, τα κατσαριδοκτόνα και τα εντομοκτόνα για σφήκες. Τουλάχιστον αυτά δε θεωρούνται όπλα «προκαταβολικά». Και λέω «προκαταβολικά», γιατί μετά τη χρήση οτιδήποτε μπορεί να χαρακτηριστεί όπλο από το δικαστήριο.

Ψάχνοντας λίγο παραπάνω κανείς μπορεί να βρει ακόμα και συνταγές για σπιτικό σπρέι πιπεριού, με καυτερό πιπέρι, τσίλι, οινόπνευμα κ.λπ. με ακριβείς οδηγίες παρασκευής.

Τελικά το σπρέι πιπεριού θεωρείται όπλο; – Νομοθεσία

Σύμφωνα με το νόμο 2168/93 που αφορά στη «ρύθμιση θεμάτων που αφορούν όπλα. πυρομαχικά, εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικούς μηχανισμούς και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 147/Α/3-9-93), όπως αυτός έχει τροποποιηθεί με τους Νόμους 3944/2011 και 4028/2011, το σπρέι πιπεριού θεωρείται όπλο και φυσικά η κατοχή του είναι παράνομη.

Ειδικότερα, στην παράγραφο 2α του άρθρου 1 αναφέρεται: «Όπλα θεωρούνται επίσης τα αντικείμενα που είναι πρόσφορα για επίθεση ή άμυνα και ιδιαίτερα: Μηχανισμοί και κάθε μέσο εκτόξευσης χημικών ουσιών (SPRAY) ή εκκένωσης ηλεκτρικής ενέργειας».

Με απλά λόγια, αν για τον οποιοδήποτε λόγο περάσεις από αστυνομικό έλεγχο και βρεθεί στη τσάντα σου ένα σπρέι πιπεριού, θα κατηγορηθείς για οπλοκατοχή!

Μάλιστα, σύμφωνα με το άρθρο 14 «Όποιος με χρήση όπλου ή άλλου αντικειμένου αναφερόμενου στον παρόντα νόμο διαπράξει κακούργημα ή πλημμέλημα από δόλο ή αμέλεια και καταδικασθεί, ανεξάρτητα από την ποινή που επιβάλλεται γι’ αυτό, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών».

Ο ρόλος του κράτους

Όλα αυτά σε ένα κράτος, που σε καμία περίπτωση δε μπορεί να λέγεται κοινωνικό κράτος, από τη στιγμή που ο καταμερισμός της κοινωνικής προστασίας είναι ανισομερής.

Στην ουσία το κράτος απουσιάζει και η ανασφάλεια των πολιτών φτάνει σε ανησυχητικούς δείκτες.

Οι Έλληνες αισθάνονται απροστάτευτοι, με την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ελληνικής Αστυνομίας να φθίνει καθημερινά.

Κάποτε η ασφάλεια της ζωής και της περιουσίας των πολιτών ήταν σχεδόν αυτονόητη. Σήμερα, δυστυχώς, αποτελεί ζητούμενο.

Ανησυχητικά είναι τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για την εγκληματικότητα, το περασμένο έτος. 1 στις 3 ανθρωποκτονίες έγιναν με κίνητρο τη ληστεία.

Ειδικότερα, στο πρώτο εξάμηνο του 2012 από τις 86 ανθρωποκτονίες, οι 24 είχαν κίνητρο την ληστεία, ενώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2011 επί συνόλου 82 ανθρωποκτονιών, οι 16 είχαν ως κίνητρο τη ληστεία.

Μέχρι λοιπόν τον επαναπροσδιορισμό του ρόλου και της λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας και την εγγύηση της ασφάλειας των πολιτών από πλευράς κράτους, ας προστατεύσουμε οι ίδιοι τους εαυτούς μας.

Αγοράζοντας σπρέι πιπεριού, μαθαίνοντας μια πολεμική τέχνη, αποκτώντας ένα πιστό φύλακα – σκύλο, κάνοντας το σταυρό μας;

Η απόφαση δική σας…

υ.γ.: Αν διαθέτετε μεγαλύτερο budget, πάρτε καλύτερα ένα σωματοφύλακα!

Πηγή : exitnews.gr

2 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λες. Το γεγονός ότι μπορεί να πας φυλακή επειδή προστάτευσες τον εαυτό σου από πολύ χειρότερο κακούργημα είναι τρελό.

Ανώνυμος είπε...

Να το κανω ακομα καλυτερο/χειροτερο...Στο κρατος μας...ακομα η κακοποιηση ανθρωπου δεν επιφερει προστιμο 30000 ευρα....ενω ενος τετραποδου επιφερει....Συνεπως η ανθρωπινη ζωη στο κρατος μας..δεν εχει αξια οσο των ζωων....Συνεπως εφοδιαστειτε με οτι εχετε για να μην πατε αδιαβαστοι....