Πανεπιστήμια : Χαλαρώνουν τα εισοδηματικά κριτήρια για τις μετεγγραφές

Στο 15% αυξάνεται το ποσοστό των φοιτητών που θα μπορούν να μετεγγραφούν

Περισσότεροι φοιτητές και με πιο εύκολες διαδικασίες - Στόχος να επωφεληθούν περισσότερες οικογένειες που πλήττονται από
την κρίση

Στην αύξηση του εισοδηματικού ορίου που ισχύει για τις μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών προκειμένου να μπορούν να επωφεληθούν περισσότερες οικογένειες που πλήττονται από την οικονομική κρίση προχωρά το υπουργείο Παιδείας.

Ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος ανακοίνωσε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής ότι έχει εντάξει σχετική ρύθμιση στο νομοσχέδιο για το νέο Λύκειο.

Σύμφωνα με Τα Νέα, το εισοδηματικό κριτήριο αναπροσαρμόζεται κι έτσι δικαίωμα μετεγγραφής έχει κάθε φοιτητής, στην οικογένεια του οποίου το εισόδημα δεν ξεπερνά τα 9.000 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας.

Για παράδειγμα, σε μια τετραμελή οικογένεια το εισοδηματικό πλαφόν είναι τα 36.000 ευρώ, ενώ σε μια τριμελή οικογένεια τα 27.000 ευρώ.

Έως σήμερα, το πλαφόν στο εισόδημα κάθε μέλους της οικογένειας του φοιτητή ήταν στα 7.500 ευρώ.

Επιπλέον, με την ίδια ρύθμιση αυξάνεται το επιτρεπόμενο ποσοστό μετεγγραφών από το 10% του αριθμού των φοιτητών μιας σχολής στο 15%. Για παράδειγμα, σχολή με 300 εισακτέους μπορεί να δεχθεί 45 ακόμη από μετεγγραφές.

Οπως είπε ενώπιον της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων ο κ. Αρβανιτόπουλος, η αύξηση του εισοδήματος δεν θα έλυνε το πρόβλημα που υπάρχει, καθώς προτεραιότητα θα είχαν και πάλι τα χαμηλά εισοδήματα, γι' αυτό χρειάζεται και αύξηση του ποσοστού μετεγγραφών. «Υπάρχει ένα υπαρκτό ζήτημα, υπάρχουν οικογένειες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, γι' αυτό κάνουμε την αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος. Απαλύνει την ελληνική οικογένεια το συγκεκριμένο μέτρο. Το ίδιο ισχύει και στο θέμα των παιδιών με σοβαρές ασθένειες, μπορούν να σπουδάσουν σε κοντινότερο πανεπιστήμιο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Σημειώνεται ότι με παλαιότερη ρύθμιση, επί υπουργίας Διαμαντοπούλου, οι μετεγγραφές φοιτητών και σπουδαστών είχαν καταργηθεί και αντικατασταθεί με το μέτρο της θέσπισης ειδικών θέσεων για υποψηφίους που πληρούν συγκεκριμένα κοινωνικά κριτήρια, είναι παιδιά πολύτεκνων ή τρίτεκνων οικογενειών. Ωστόσο η επαναφορά των μετεγγραφών με πλαφόν στο κατά κεφαλήν οικογενειακό εισόδημα κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς, λόγω της οικονομικής κρίσης, διαπιστώθηκε ότι πολλές οικογένειες αδυνατούσαν να καλύψουν το κόστος συντήρησης του φοιτητικού νοικοκυριού σε άλλη πόλη.

Ενώπιον της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε και στο ζήτημα της διαθεσιμότητας των εκπαιδευτικών. Οπως είπε, πρόκειται «για ένα ζήτημα που μας απασχολεί και θα το δούμε μέχρι τέλους ώστε κανείς να μη μείνει άνεργος. Αυτή είναι η πρωταρχική μας μέριμνα». Ο κ. Αρβανιτόπουλος συμπλήρωσε πως «γίνεται μεγάλη προσπάθεια ώστε να είναι και οι εκπαιδευτικοί στην τάξη και να ξεκινήσει με ηρεμία και ομαλότητα η νέα σχολική χρονιά», επισημαίνοντας ότι «οι πολιτικές και ιδεολογικές αντιπαραθέσεις δεν θα πρέπει να μεταφέρονται μέσα στα σχολεία, όλοι έχουμε την ευθύνη να προασπίσουμε την απρόσκοπτη λειτουργία του σχολείου».

Πηγή : protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια :